nieuws

Gezin met spaarhypotheek kiest liever voor annuïtair

Financiële planning 2860

Mensen met jonge kinderen en een spaarhypotheek, kiezen vaker voor een annuïtaire hypotheek als ze doorstromen. Dat signaleert de Hypotheekshop in zijn weekbericht. Adviseurs van de adviesketen merken dat gezinnen de voorkeur geven aan stabiele, lage lasten in de eerste jaren, boven lagere lasten over de hele looptijd als ze de spaarhypotheek meenemen. Vanwege de lage rente zijn de maandlasten van een spaarhypotheek hoog.

Gezin met spaarhypotheek kiest liever voor annuïtair

De adviseurs zien dat er ook bij andere groepen weinig animo is om de spaarhypotheek mee te nemen. De oorzaak is volgens de Hypotheekshop dat de extra middelen simpelweg nodig zijn voor het aanschaffen van een duurdere woning. “Maar ook omdat er door inbreng van de afkoopwaarde van de polis kan worden volstaan met een lagere hypotheek, met een lagere rente (zonder NHG) en lagere maandlasten tot gevolg. Daarnaast neemt het voordeel van de spaarhypotheek ook af vanwege de versnelde afbouw van hypotheekrente aftrek”, schrijft de keten.

Aflossingsvrij

Sinds medio 2017 is het voor mensen met een spaarhypotheek ook eenvoudiger geworden om het opgebouwde kapitaal in te zetten om de hypotheek af te lossen. Sindsdien geldt er geen minimale opbouwtermijn meer.  Mensen die voor 1 januari 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsloten, houden volgens de Hypotheekshop wel vast aan hun hypotheek als ze oversluiten.

Reageer op dit artikel