nieuws

Eerste loonstrookje 2019: Twee keer modaal krijgt sigaar uit eigen doos

Financiële planning 10099

Loonstrookjesverwerker ADP heeft op basis van de nieuwe belastingtarieven en pensioenpremies de eerste ‘loonstrookjes’ voor 2019 uitgedraaid. In lijn met de voorspelling van het kabinet gaat vrijwel iedereen er in nettoloon op vooruit. Tweeverdieners met een modaal inkomen en ambtenaren delen echter niet of nauwelijks mee in de feestvreugde.

Eerste loonstrookje 2019: Twee keer modaal krijgt sigaar uit eigen doos

Met name personen met een laag of midden inkomen profiteren van de lagere belasting. De grootste nettoloonstijging is te zien bij werknemers in de sector Metaal & Techniek met een inkomen van€  3.250: zij zien hun maandloon met € 63 stijgen ten opzichte van 2018. Ambtenaren hebben door hogere pensioenpremies minder geluk en profiteren het minst.

Duurdere boodschappen

“Hoewel de lonen stijgen, lopen ook de kosten voor energie, boodschappen en zorg op door onder meer het lage btw-tarief dat van 6 naar 9% stijgt. Het is dus maar de vraag of werknemers er daadwerkelijk op vooruit gaan”, stelt Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland. Uit cijfers van het CBS over de cao-loonontwikkeling in 2018 bleek vanmorgen al dat de positieve loonontwikkeling maar nauwelijks de gestegen prijzen voor zich weet te houden.

Vakantiegeld zwaarder belast

Tegenover de lagere belasting op inkomen in 2019 staat bovendien een hoger belastingtarief op vakantiegeld en bijzondere beloning zoals een 13e maand.Door de snellere afbouw van de arbeidskorting is vaak meer belasting verschuldigd in vergelijking met 2018 – met name bij hogere inkomens. Daarnaast levert een modaal inkomen  € 3 vakantiegeld in, bij twee keer modaal is dat meer dan € 117.

Afvlakking vanaf € 5.000

De netto vooruitgang vlakt daardoor af vanaf een loon van € 5 .000 per maand. Iemand met een salaris van twee keer modaal gaat er € 56 op vooruit; wanneer echter 2,5 keer modaal binnenkomt (€ 6.944) is de stijging met € 29 een stuk minder. Bij drie keer modaal stijgt het nettoloon met € 43. Dat komt met name doordat het toptarief daalt van 51,95% naar 51,75%.

Pensioenpremie ambtenaren

Ambtenaren in hogere regionen profiteren als gevolg van de hogere pensioenpremie überhaupt niet van de belastingverlaging.Bij een modaal loon betaalt men in deze sector € 8 meer pensioenpremie. Hierdoor stijgt het loon met € 46. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen, betalen € 25 meer pensioenpremie. Hun loon stijgt daardoor met € 45. Ambtenaren die drie keer modaal verdienen, leveren maandelijks € 4 in.

 

Reageer op dit artikel