nieuws

Californië tot minimaal 2020 off limits voor Wells Fargo

Financiële planning 679

Wells Fargo zal tot minimaal 2020 geen verzekeringen meer aan de man brengen in de Amerikaanse staat Californië. Daarnaast krijgt de bank een boete van $ 10 mln voor het buiten medeweten van klanten afsluiten van verzekeringen op hun naam. Dit is Wells Fargo overeengekomen op grond van een schikking met het Californische Department of Insurance (CDI). 

Californië tot minimaal 2020 off limits voor Wells Fargo

Het Amerikaanse vakblad Insurance Journal meldt dat medewerkers van Wells Fargo, in grootte de tweede kredietverstrekker van de Verenigde Staten, in de periode 2008-2016 op basis van het online verwijzingssysteem ongeveer 1.500 klanten zonder hun toestemming een verzekering aansmeerden. De gedupeerden werd wijs  gemaakt dat ze, door het invullen van hun persoonlijke informatie, alleen een prijsopgave voor een verzekering zouden krijgen. In werkelijkheid werd de informatie door medewerkers van Wells Fargo bij de verzekeraar ingediend om zonder toestemming van de consument een polis aan te vragen.

Huidige licenties

In november 2017 diende het CDI bij Wells Fargo een aanklacht in en kondigde het aan de verzekeringslicentie van de bank in Californië te willen herroepen wegens ongepaste verzekeringsverkooppraktijken. Uit de schikking die gisteren bekend werd gemaakt werd duidelijk dat Wells Fargo geen nieuwe verzekeringen in de staat zal verkopen zolang de huidige licenties, die aflopen in juli en september 2020, nog lopen. Ook heeft de bank aangegeven in de twee jaar daarna geen nieuwe licenties aan te zullen vragen.

Daarnaast kreeg de bank een boete van $ 10 miljoen opgelegd. De helft hiervan is direct opeisbaar. Als het bedrijf ooit probeert terug te keren naar de verzekeringsmarkt in Californië, moet het de resterende boete van $ 5 miljoen betalen. De CDI kan ook een nieuwe vergunning weigeren.

Buitensporige fees

Het is niet de eerste keer dat Wells Fargo stevig wordt bestraft door de toezichthouders in de Verenigde Staten. In april vorig jaar legde het Consumer Financial Protection Bureau de bank een megaboete van $ 1 mrd op. De bank zou ten onrechte huizenkopers in het adviestraject hebben opgezadeld met buitensporige fees. Daarnaast zadelde de bank honderdduizenden automobilisten op met een verplichte verzekering die ze welbeschouwd niet nodig hadden.  In beide kwesties zou het om meer dan 600.000 klanten gaan.

 

Reageer op dit artikel