nieuws

Adviseur: rente eind 2019 op 2,88%

Financiële planning 1192

Eind 2019 staat de hypotheekrente, 20 jaar vast, volgens consumenten op 2,81%. Adviseurs gaan uit van een rentestand van 2,88%. Dat blijkt uit een online rentestandactie van Van Bruggen Adviesgroep onder consumenten en adviseurs van de adviesgroep.

Adviseur: rente eind 2019 op 2,88%

In totaal hebben ruim 300 consumenten en adviseurs meegedaan aan de voorspellingsactie. De uitkomst geeft een beeld hoe consumenten én experts tegen de renteontwikkeling van 2019 aankijken. Het gros gaat uit van een stijgende rente.

Rentedaling

Twintig procent van de consumenten en één op de twintig adviseurs verwachten echter een rentedaling in 2019. Consumenten gaan ervan uit dat de 20 jaar vaste hypotheekrente gemiddeld met ruim 0,35% stijgt: van 2,44% eind 2018 naar 2,81% in 2019. De adviseurs gaan uit van een iets grotere stijging, namelijk van 0,45% naar 2,88%.

Vlakke lijn

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep verwacht de komende weken eerst nog een rentedaling. “Sinds de tweede week van oktober hebben we geen echt serieuze hypotheekrenteverlaging meer gezien en vertonen de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrentes een vlakke lijn, terwijl de kapitaalmarktrente wel met ruim 0,3% is gedaald. Ik verwacht dat geldverstrekkers in dit nieuwe jaar actief inzetten op een betere concurrentiepositie en dat we de komende weken eerst hypotheekrenteverlagingen gaan zien.”

Stijgende hypotheekrente

Meijer verwacht zelf ook dat de hypotheekrentes gedurende het jaar oplopen. “Echter alle voorspellingen ten spijt wil ik toch ook waarschuwen dat experts er naast kunnen zitten. Toen in 2011 de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente nog tussen de 5,5% en 6% lag, was er geen enkele expert die voorspelde dat dit tarief de jaren erna nog zou halveren. Het omgekeerde scenario van een sterk stijgende hypotheekrente is niet heel waarschijnlijk, maar het is toch raadzaam in je overwegingen mee te nemen.”

Reageer op dit artikel