nieuws

Winterserie (1) – Maaike Verhoef (NVHP): ‘Nog veel onbegrip handelswijze banken bij boeterente’

Financiële planning 1307

2018 kende de nodige smaakmakers in de financiële dienstverlening. Een van hen was hypothecair planner Maaike Verhoef, secretaris van brancheorganisatie NVHP. Haar stelling dat consumenten met een aflossingsvrije hypotheek pas versneld moeten gaan aflossen na écht advies was goed voor één van de best gelezen berichten op amweb van het jaar. Voor 2019 hoopt ze op meer flexibiliteit van geldverstrekkers ten aanzien van starters. 

Winterserie (1) – Maaike Verhoef (NVHP): ‘Nog veel onbegrip handelswijze banken bij boeterente’
Foto Raphael Drent

Is het kerstdiner vegetarisch of staat er ouderwets een kalkoen op tafel?
“Op Eerste Kerstdag ontvangen wij familie en zullen we aan een lange gezellige tafel gourmetten. Gourmetten is iets wat wij vroeger in mijn jeugd met kerst vaak deden en ik vind het nog steeds een gezellige manier om lekker lang met elkaar aan tafel te zitten. Gourmetten is wat mij betreft niet passé. Wel gourmetten we ‘nieuwe stijl’ dus met gezonde en toch lekkere hapjes. Voor ons geen kant en klaar gourmetschotel maar nieuwe ontdekkingen voor het gourmetten.”

Wat is de beste manier om te ontspannen tijdens de feestdagen?
“Voor de ene persoon is het bezoeken van familie juist een ontspannende gebeurtenis terwijl dit voor een andere persoon juist anders kan zijn. Doe waar je zin in hebt tijdens deze dagen en naar mijn idee zou het woord ‘moeten’ tijdens deze dag geschrapt kunnen worden. We moeten het hele jaar al zoveel dus juist op deze dagen is het belangrijk dat je aan jezelf en je gezin denkt. Voor ons is dit naast eten met familie ook een lekkere wandeling maken of genieten van een leuke film.”

Welke gebeurtenis uit het afgelopen jaar heeft u positief verrast?
“Sinds de invoering van de Wft in 2006 heeft de branche met veel nieuwe verplichtingen te maken gekregen. Ook op het gebied van opleidingen. In de afgelopen jaren heeft het onderwerp opleidingen daardoor een negatieve ondertoon gekregen waarbij men zich vaak beperkte tot wat wettelijk minimaal was voorgeschreven. In het afgelopen jaar zagen we binnen de NVHP steeds meer leden die meer masterclasses volgden dan minimaal is vereist. Over die groeiende intrinsieke gemotiveerdheid ben ik heel blij. Ik hoop dat deze ontwikkeling zich breed binnen de sector zal voordoen.”

Wat hoopt u in 2019 niet meer mee te maken?
“Discussies met geldverstrekkers over de juiste hoogte van de boeterente die in rekening wordt gebracht. Op grond van de MCD mag de boete niet hoger zijn dan het werkelijke nadeel dat de bank heeft van de vervroegde aflossing. De vele klachten die KiFiD over dit onderwerp te behandelen krijgt geeft aan dat er nog steeds veel onbegrip is over de wijze hoe banken hiermee omgaan.”

Van welke ontwikkeling heeft u hoge verwachtingen in 2019?
“Ik heb goede hoop dat steeds meer geldverstrekkers flexibel worden in het verstrekken van een hypotheek aan jonge ondernemers. Inmiddels hebben we in Nederland meer dan een miljoen zzp’ers. Ik denk dat steeds meer jongeren kiezen voor mengvormen tussen loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Het verbod tot overkreditering leidt vaak tot een zekere starheid in het omgaan met dit soort nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen. Ik denk dat we nu gelukkig zien dat steeds meer geldverstrekkers op dit punt hun grenzen gaan verleggen. Dat is een goede zaak.”

Welk goed voornemen gaat de NVHP volgend jaar zeker waarmaken?
“In 2019 gaat de NVHP in haar opleidingseisen meer aandacht besteden aan de woonsituatie van senioren. Op dat gebied gaan de ontwikkelingen snel. Waar we traditioneel vaak met ouders praten over de woonsituatie van hun kinderen zie je dat het omgekeerde steeds meer gaat voorkomen: gesprekken met de kinderen over de woonsituatie van hun ouders. Als hypothecair planner kun je op dat gebied voor beide generaties veel betekenen. Daarnaast vraagt het onderwerp duurzaamheid natuurlijk ook steeds meer de aandacht van de hypothecair planner. Op beide gebieden zal de NVHP haar leden intensief ondersteunen met hoogwaardige opleidingen en informatie en voorlichtingsmateriaal.”

Reageer op dit artikel