nieuws

We sparen veel, maar zonder doel

Financiële planning 1966

Slechts 5% van de werkende Nederlanders spaart in het geheel niet, zo blijkt uit onderzoek door  softwarebedrijf Omniplan. Maar de overgrote meerderheid die dat wel doet, weet vaak niet precies waarom. 43% heeft, de weinig huidige aanlokkelijke spaarrentes ten spijt, geen specifiek doel met het opgebouwde spaargeld voor ogen. 

We sparen veel, maar zonder doel

Uit het onderzoek onder ruim 1.000 werkende Nederlanders blijkt dat 23% dit jaar door onverwachte kosten tenminste één keer een rekening niet of te laat betaalde. Laagopgeleiden betaalden met 37% in vergelijking met hoogopgeleiden (17%) vaker een rekening niet of later.

Financiële buffer

Van de ondervraagden zegt 15% geen noodpotje achter de hand te houden voor onverwachte kosten. Ook hier zijn er grote verschillen tussen de verschillende opleidingsniveaus. Zo heeft 28% van de laagopgeleiden geen financieel appeltje voor de dorst in vergelijking met 8% van de hoogopgeleiden. Nijland: “Dit heeft alles te maken met de grote inkomensverschillen tussen de twee groepen”, stelt Marcel Nijland namens Omniplan. “Wanneer je meer verdient, heb je waarschijnlijk ook meer verplichtingen maar is het natuurlijk makkelijker om een financiële buffer aan te leggen.”

Digitale veiligheid

Meer dan twee derde (68%) van de ondervraagden ziet een rol weggelegd voor tools, apps en ander digitale oplossingen om meer inzicht te krijgen in de eigen financiën. Toch lijkt de techniek daarvoor ook een belemmering, want 61% ziet  cybercriminaliteit als een ernstige bedreiging voor zijn spaartegoeden. Nijland: “Deze cijfers laten zien dat we in Nederland nog flinke stappen kunnen zetten op het gebied van het gevoel van digitale veiligheid. Pas als financiële dienstverleners dit gevoel volledig kunnen wegnemen, zal de bereidheid bij de consument om persoonlijke data te delen voor financieel overzicht en inzicht verder toenemen.”

Reageer op dit artikel