nieuws

Van Gaal verbaasd over adviseur die € 500 wil voor polisvergelijking bij ORV

Financiële planning 6093

Financieel opiniemaker en coach Annemarie van Gaal vindt het vreemd dat er advieskosten worden gerekend bij het zoeken naar goedkopere alternatieven voor een lopende overlijdensrisicoverzekering. Dit schrijft Van Gaal vandaag in haar column in dagblad De Telegraaf. Daarnaast vindt zij dat de toezichthouder Achmea moet bewegen tot een collectieve compensatie in het Woekerpolisdossier. 

Van Gaal verbaasd over adviseur die € 500 wil voor polisvergelijking bij ORV

In haar column gaat Van Gaal in op de sommatie die Vereniging Woekerpolis.nl en de Consumentenbond drie weken geleden afleverden bij Achmea en waarin de verzekeraar dringend werd verzocht om binnen 14 dagen aan te geven of zij met woekerpolisclubs in gesprek zou willen gaan over een nieuwe compensatieregeling. Vorige week kwam Achmea met een antwoord: de verzekeraar heeft geen trek om opnieuw over collectieve compensatie te praten en zegt door te willen gaan met individuele regelingen.

‘Nietsontziende juristen’

Van Gaal vindt het niet vreemd dat Achmea voor deze weg kiest. “Achmea weet donders goed dat klanten, zodra ze er alleen voor staan, eerder zullen opgeven of zich gewonnen geven tegenover de nietsontziende juristen van de Achmea afhandelingsafdeling. Heel triest dat in ons land consumenten worden opgezadeld met vele miljarden euro’s aan onterecht berekende kosten, waarna zij vervolgens ook nog jarenlang moet strijden voor compensatie.”

Concurrentie van nieuwkomers

De columniste verwelkomt concurrentie van nieuwkomers “omdat zij er met een efficiëntere, klantvriendelijke en prijsbewustere organisatie voor zorgen dat de bestaande verzekeraars wakker blijven.” Ze vertelt vervolgens over haar assurantietussenpersoon die haar vorige week een mail stuurde over overlijdensrisicoverzekeringen omdat de premies de afgelopen jaren waren gedaald. “Vrij late mededeling, maar goed, beter laat dan nooit.”

Dezelfde verzekeraar

Waar Van Gaal zich vervolgens over verbaast is dat de tussenpersoon geld wil hebben. Voor € 250 kan hij kijken of de ORV tegen dezelfde verzekerde som en onder gelijkwaardige voorwaarden tegen een lagere premie kan worden overgesloten bij de bestaande verzekeraar. Voor € 500 vergelijkt hij meerdere verzekeraars en geeft hij een passend advies. “Fijn hoor. Maar hoezo vraagt hij geld om te bekijken of mijn verzekering bij dezelfde verzekeraar goedkoper kan? In een normale markt is het toch niet meer dan fair van een leverancier om mij als trouwe klant op de hoogte te stellen dat een product nu goedkoper wordt aangeboden en dat ik daarvan ook kan profiteren? En vergelijken met andere verzekeraars (zijn dagelijkse werk, lijkt me), kost € 500?”

€ 2 per maand aan kosten

Ze trekt de vergelijking met de nieuwe aanbieder Turtleneck waar je volgens Van Gaal binnen een paar minuten een ORV kunt afsluiten die € 100.000 uitkeert als je overlijdt. “Zij berekenen € 2,- per maand aan kosten en de rest van de ingelegde premie blijft van de verzekerden. Veel transparanter.” (…) In de basis is hier iets vreselijk mis en ik hoop dat de toezichthouder zélf eindelijk eens een wat proactievere rol pak en met goede regels voor een gezonde samenleving komt. Laten ze beginnen om Achmea met ferme hand te bewegen om collectief compensatie aan te bieden.”

Reageer op dit artikel