nieuws

‘Uitvaartpolis voordeliger dan zelf sparen’

Financiële planning 2442

Nederlanders die zelf sparen voor hun eigen uitvaart zijn een dief van hun eigen portemonnee. Door de lage rentestand zijn ze in sommige gevallen duizenden euro’s duurder uit dan wanneer ze een uitvaartverzekering zouden afsluiten. Tussen die verzekeringen bestaan overigens ook weer grote prijsverschillen, constateert vergelijker Uitvaartverzekeringwijzer.

‘Uitvaartpolis voordeliger dan zelf sparen’

“Met de huidige rentestand is het op dit moment voordeliger om een uitvaartverzekering af te sluiten in plaats van zelf te sparen voor de uitvaart”, zegt Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer. “Wanneer iemand van 18 jaar een uitvaartverzekering afsluit (met een verzekerd bedrag van € 7.000), bespaart hij € 5.262,40 ten opzichte van wanneer hij zelf zou sparen.

Dela duur, Yarden goedkoop

De vergelijker deed onderzoek naar de premieverschillen tussen en binnen uitvaartverzekeringen. Die kunnen voor een tweepersoonshuishouden oplopen tot boven de € 3.600, aldus Schouten. Daarbij is uitgegaan van een dekking van € 10.000. In het onderzoek komt Dela als duurste uitvaartverzekeraar uit de bus, gevolgd door Ardanta en Monuta. Yarden is de goedkoopste volgens Uitvaartverzekeringwijzer. Tussen de goedkoopste en de duurste verzekering zit een verschil van ruim € 2.000 bij een dekking van € 7.000.

Korte premielooptijd

Duurder betekent niet per se een betere dekking. Integendeel, zegt Schouten. “Dela is in het voorbeeld namelijk de duurste verzekeraar, maar de dekking is minder goed omdat kinderen niet gratis zijn meeverzekerd. Bij Yarden is dat wel het geval. Daar zijn kinderen zelfs meeverzekerd tot 21 jaar.”

Volgens het onderzoek zijn ook de verschillen binnen een verzekeraar groot. “Kiezen voor een kortere premielooptijd kan duizenden euro’s besparen, terwijl de dekking precies hetzelfde is en men in beide gevallen levenslang verzekerd is’, vat Schouten samen.

Dela laat in een reactie weten dat Uitvaartverzekeringwijzer niet kijkt naar de waardevastheid van de premie. De vergelijker zou er aan voorbij gaan dat premies stijgen door indexatie. “Als je die meeneemt is DELA op termijn de goedkoopste. Dit komt door onze winstdeling die andere partijen niet hebben. Bij andere verzekeraars betaalt de premiebetaler dit volledig zelf”, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel