nieuws

NHG registreert laagste aantal verliesdeclaraties sinds 2009

Financiële planning 560

In het derde kwartaal van dit jaar moesten 174 huishoudens een beroep doen op de Nationale Hypotheekgarantie vanwege een onvermijdelijke verkoop met verlies. Volgens het kwartaalbericht van de NHG is dat het laagste aantal sinds 2009. In dezelfde periode vorig jaar waren er nog 495 verliesdeclaraties. Een daling van 65 procent. De reserves van de stichting namen vorig kwataal toe met ruim 40 miljoen euro tot een totaal van bijna 1,22 miljard euro.

NHG registreert laagste aantal verliesdeclaraties sinds 2009

Het gemiddeld uitgekeerde bedrag daalde tot 17.767 euro per verliesdeclaratie. Ook daar is een daling zichtbaar ten opzicht van vorig jaar, toen het uitbetaalde bedrag nog ruim 25.000 euro bedroeg. De stichting achter de NHG constateert dat de verkoopopbrengst van een gedwongen verkoop steeds vaker voldoende is om de hypotheekschuld mee af te betalen. “Desalniettemin blijft NHG inzetten op enerzijds het voorkomen van betalingsachterstanden en anderzijds het behoud van de woning”, schrijft NHG.

Premie

De NHG wordt al enige tijd bekritiseerd vanwege hun enorme reserves en het niet terugschroeven van de borgtochtprovisie. Eind oktober maakte de NHG bekend dat de premie voor een hypotheek met NHG in 2019 niet meer 1 procent van de hypotheek bedraagt, maar 0,9 procent. Afgezet tegen de nieuwe kostengrens van 290.000 euro, is dat voor consumenten een meevaller van maximaal 290 euro. De NHG is bezig om te onderzoeken of de premie in 2020 nog verder kan worden teruggebracht.

Reageer op dit artikel