nieuws

Inkomensbepaling Loondienst vervangt steeds vaker werkgeversverklaring

Financiële planning 1161

De werkgeversverklaring is op z’n retour. Volgens het Hypotheken Data Netwerk wordt het document steeds vaker vervangen door de Inkomensbepaling Loondienst. Daarmee kunnen mensen in loondienst gebruikmaken van het UWV verzekeringsbericht om de salarisgegevens aan te leveren. Volgens HDN hebben klanten die gebruikmaken van de brondata gemiddeld vier dagen sneller zekerheid over hun hypotheekaanvraag. Afgelopen jaar waren dat 7.000 aanvragen.

Inkomensbepaling Loondienst vervangt steeds vaker werkgeversverklaring

De nieuwe manier om het toetsinkomen te berekenen werd dit jaar ingevoerd. Volgens HDN wordt de nieuwe methodiek omarmd door steeds meer geldverstrekkers, softwareleveranciers en adviseurs. HDN verwacht dat de Inkomensbepaling Loondienst op termijn de werkgeversverklaring voor een grote groep werknemers gaat vervangen.

Drie keer aangeleverd

De werkgeversverklaring wordt volgens HDN twee tot drie keer door de consument worden aangeleverd. “Bijvoorbeeld omdat er verkeerde feiten op het formulier zijn ingevuld of er essentiële zaken als een handtekening ontbreken. Met de Inkomensbepaling Loondienst worden deze problemen voorkomen en gaat het aanleveren van salarisgegevens bij een hypotheekaanvraag in een keer goed”, schrijft HDN.

NHG

De Inkomensbepaling Loondienst kan volgens HDN al bij 60 tot 70 procent van de hypotheekaanvragen de werkgeversverklaring vervangen. Bij ING, Florius, ABN Amro, Rabobank en Aegon was het al mogelijk om het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Argenta en de labels van de Volksbank (SNS, BLG en Regiobank) accepteren het document vanaf 1 januari 2019. Ook de NHG accepteert het verzekeringsbericht als alternatief voor de werkgeversverklaring.

Reageer op dit artikel