nieuws

BijBouwe strikt drie nieuwe pensioenfondsen, mede dankzij DNB

Financiële planning 1746

Drie nieuwe Nederlandse pensioenfondsen hebben zich verbonden aan Dynamic Credit, de hypotheekinvesteringsmaatschappij achter hypotheeklabel bijBouwe. In totaal beleggen nu zes pensioenfondsen bij het bedrijf dat een totaal gecommitteerd vermogen heeft van 10,5 miljard euro. Volgens Dynamic Credit is de groei mede het gevolg van de wens van DNB dat pensioenfondsen meer controle houden over hun hypotheekbeleggingen.

BijBouwe strikt drie nieuwe pensioenfondsen, mede dankzij DNB

“Wij zien een trend in de markt”, zegt Dynamic Credit-directeur Daan Potjer. “Meer pensioenfondsen tonen interesse in investeren via hypotheekmandaten, in plaats van reguliere hypotheekfondsen.” Het verschil zit erin dat het bedrijf institutionele beleggers zelf laat beslissen in welke segmenten ze beleggen en invloed geeft op zaken als rentebeleid, acceptatiecriteria en productkenmerken.

Eigen portefeuille

Volgens Potjer sluit die controle en zeggenschap goed aan bij wat DNB gevraagd heeft van fondsen die beleggen in hypothecaire leningen. “Bij ons heeft elke belegger zijn eigen portefeuille van leningen, die aanwijsbaar van hem zijn. Daarmee kunnen ze doen wat ze zelf willen. Bij een gewoon hypotheekfonds heb je die mogelijkheid niet.”

Het aanbieden van liquiditeitsopties is volgens Dynamic Credit cruciaal voor beleggers in Nederlandse hypotheekleningen. “Kapitaalvereisten en beleggersvoorkeuren zullen de komende dertig jaar veranderen. Een belegger moet de mogelijkheid hebben om zijn exposure aan te passen en Dynamic Credit biedt dit aan.”

Buitenlandse beleggers

Volgens Potjer is zijn bedrijf vooralsnog uniek met de manier waarop het institutionele beleggers in de Nederlandse pensioenmarkt laat investeren. “Na de uitspraak van DNB hadden we verwacht dat we sneller gekopieerd zouden worden, maar we zijn de enige die dit zo doen.” Potjer verwacht dat met hypotheekmandaten en het gebruik van hypotheekobligaties in plaats van hypotheekfondsen de Nederlandse hypotheekmarkt ook voor buitenlandse beleggers interessanter wordt.

Keuzes

Institutional Sales Manager van Dynamic Credit Bart van der Noord merkt dat institutionele beleggers vaker zoeken naar een op maat gemaakte portefeuille, “waar ze alleen die segmenten kiezen, waarin ze echt willen beleggen. We hebben geconstateerd dat pensioenfondsen zich in het algemeen meer richten op langere rentevastperioden en verzekeringsmaatschappijen meer op lagere risicoklassen.”

Anoniem

Welke Nederlandse pensioenmaatschappijen zich onlangs aangesloten hebben, kan Dynamic Credit niet bekendmaken. “Pensioenfondsen willen dat graag anoniem houden”, zegt Potjer. “Wat je wil voorkomen is dat een deelnemer van zo’n pensioenfonds boos wordt als een hypotheek van bijBouwe geweigerd wordt. Fondsen zien het echt alleen als een belegging.”

Reageer op dit artikel