nieuws

Winstgroei voor ABN Amro, marktaandeel hypotheken loopt verder terug

Financiële planning 1097

ABN Amro boekte in het derde kwartaal een winst van € 725 miljoen, 8% meer dan een jaar eerder. De rente-inkomsten gingen op jaarbasis met 4% omhoog. De bank zegt te profiteren van de gunstige economie. Het bedrag aan uitstaande hypotheken op de balans daalde.

Winstgroei voor ABN Amro, marktaandeel hypotheken loopt verder terug

Voor elke euro aan inkomsten maakte ABN Amro net iets minder dan 53 cent aan kosten. In het derde kwartaal van 2017 was dat nog een kleine 57 cent. “De kosten bleven dalen dankzij onze kostenbesparingsprogramma’s en de kredietvoorzieningen waren lager dan in de eerste twee kwartalen”, aldus ceo Kees van Dijkhuizen.

Hypotheken

Het totale bedrag aan consumentenhypotheken op de balans van de bank zakte onder de € 150 miljard. In het derde kwartaal daalde het marktaandeel naar 16,2%. Eind juni bedroeg dat nog 17,7% en een jaar eerder zelfs nog 20,8%. Drie maanden geleden liet de bank weten dat dit dalend marktaandeel geen reden is om met de rentemarge te gaan stunten. Discipline in de prijsstelling noemde Dijkhuizen toen het devies.

Nieuwe commissarissen

Met de publicatie van de kwartaalcijfers maakte ABN Amro ook bekend dat twee nieuwe leden toetreden tot de raad van commissarissen. Michiel Lap, die onder andere bij Goldman Sachs werkte, wordt volgend jaar benoemd. Datzelfde geldt voor Anna Storåker (Nordea Group). Ze vervangen in april 2019 de aftredende Steven ten Have en Frederieke Leeflang.

Reageer op dit artikel