nieuws

‘Veel klanten te duur uit bij vroegtijdig stoppen ORV’

Financiële planning 1288

Zeven op de tien overlijdensrisicoverzekeringen (ORV) worden voortijdig gestopt. Dat blijkt uit cijfers van Achmea. Volgens de verzekeraar zijn veel klanten hierbij te duur uit doordat ze een gelijkblijvende premie betalen. Meer dan de helft van de verzekeraars betaalt de hiermee opgebouwde premiereserve niet terug aan de klant.

‘Veel klanten te duur uit bij vroegtijdig stoppen ORV’

Volgens Achmea is de goedkoopste premie van een geadviseerde ORV vaak niet de gunstigste oplossing. Veruit de meeste klanten kiezen een ORV met een gelijkblijvende premie, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. Een leeftijdsafhankelijke premie is voor vroege stoppers uiteindelijk goedkoper, concludeert Achmea. Pas na ruim twintig jaar wordt de gelijkblijvende premie voordeliger dankzij opgebouwde reserve.

Gemiddelde looptijd 11 jaar

De verzekeraar analyseerde de eigen cijfers en vergeleek die met onderzoeken van GfK en Moneyview. Gemiddeld loopt een ORV niet langer dan 11 jaar. De meeste worden afgesloten voor een periode van 30 jaar of langer. De meest voorkomende reden om een ORV te beëindigen is een wijziging in de persoonlijke situatie.

Bij een ORV met gelijkblijvende premie wordt in het eerste deel van de looptijd een premiereserve opgebouwd. Dat komt doordat het risico in het begin relatief laag is, en met het stijgen van de leeftijd toeneemt. In de laatste jaren van de looptijd is de premie lager dan het risico, maar dat verschil kan betaald worden uit de opgebouwde reserves.

Reserve in zakken verzekeraar

Volgens Achmea – dat zelf met label Woonfonds een van de aanbieders is van een ORV met een premie die meestijgt met de leeftijd – moet een ORV meer dan 20 jaar lopen, wil een gelijkblijvende voordelig zijn. Als een klant eerder stopt, heeft een verzekeraar drie mogelijkheden met het reservepotje: in eigen zak steken, de te veel betaalde premie terugbetalen aan de klant of de polis premievrij maken met een lager verzekerd bedrag. Meer dan de helft van de verzekeraars kiest volgens de analyse voor de eerste optie: de reserve bijschrijven op eigen rekening.

Reageer op dit artikel