nieuws

Scildon waarschuwt voor gevolgen terugloop ‘bijverbanden’

Financiële planning 989

Dat consumenten minder aanvullende verzekeringen sluiten bij de hypotheek brengt een risico voor de adviseur mee. Hiervoor waarschuwt Michel van Dam, commercieel directeur bij Scildon in een blog van de levensverzekeraar. “Door het wegschrijven van risico’s in adviesrapporten verdwijnen deze risico’s niet”, aldus Van Dam. 

Scildon waarschuwt voor gevolgen terugloop ‘bijverbanden’

De commercieel directeur refereert in zijn blog aan een gesprek met iemand die  werkt als auditor bij financieel advieskantoren. De man had in zijn beoordeling van hypotheekdossiers geconstateerd dat consumenten veel meer bereid zijn om zelf het risico van overlijden of arbeidsongeschiktheid te dragen, waar daar vroeger vaak een verzekering voor werd afgesloten. De auditor vertelt Van Dam dat zowel de NHG als de adviseur (i.v.m. de nazorg) niet meer zitten te wachten op bijverbanden. De consument zegt dat hij er zelf nog wel eens naar zal kijken op internet en de adviseur kan wel een vinkje zetten in zijn adviesrapport.

Zeker, in het verleden werden deze verzekeringen wellicht ook geadviseerd waar ze niet echt nodig waren

Ook Van Dam denkt dat het aantal bijverbanden de afgelopen jaren is gedaald. De klant realiseert zich daarvan volgens  hem echter niet de gevolgen. “Zeker, in het verleden werden deze verzekeringen wellicht ook geadviseerd waar ze niet echt nodig waren. Door adviseurs die niet het belang van de klant dachten, maar hun eigen belang centraal stelden. Maar nu dreigt het omgekeerde te gebeuren. Uit gemak en omdat er rendabelere activiteiten klaarliggen om op te pakken. Daarom worden deze risico’s soms niet besproken op een manier waardoor de klant zich echt realiseert wat de gevolgen voor hem en zijn gezin zijn.”

Wegschrijven van risico’s

Door het wegschrijven van risico’s in adviesrapporten verdwijnen deze risico’s niet volgens de commercieel directeur van Scildon niet. “Het kan even duren. Maar op enig moment krijgen we als sector hiervoor de rekening gepresenteerd.”

Reageer op dit artikel