nieuws

Ruim duizend zzp’ers maken gebruik van NHG-inkomensverklaring

Financiële planning 754

Zo’n duizend startende zelfstandigen hebben inmiddels een hypotheek met NHG gesloten met gebruikmaking van de twee jaar geleden geïntroduceerde inkomensverklaring voor zzp’ers. Het gaat vooral om zzp’ers onder de 35 jaar. Afgemeten aan het aantal verstrekte inkomensverklaringen sluit minder dan de helft uiteindelijk een hypotheek met NHG.

Ruim duizend zzp’ers maken gebruik van NHG-inkomensverklaring

Sinds eind 2016 kunnen zzp’ers die 1 tot 3 jaar actief zijn, een NHG-hypotheek sluiten met de inkomensverklaring. De groep van duizend starters weerspiegelt het algemene beeld dat NHG-hypotheken weergeven: “Startende zzp’ers met een hypotheek met NHG zijn oververtegenwoordigd in de meer landelijke gebieden en zogenaamde krimpregio’s en ondervertegenwoordigd in de grote steden”, aldus NHG. De meeste startende zzp’ers zijn ook starters op de woningmarkt. “Opvallend is dat bijna 75% van de zzp’ers die via de Inkomensverklaring een koopwoning heeft aangeschaft, jonger dan 35 jaar is. Met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar is deze groep ook jonger dan andere klanten van NHG.” De gemiddelde klant is 35 jaar oud, zelfstandigen hebben een gemiddelde leeftijd van 47 jaar.

Vooral bouw-zzp’ers

De regeling wordt vooral gebruikt door zzp’ers in de bouw: die zijn goed voor een op de drie hypotheken. De groep ‘Advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening’ levert een aandeel van 17%, terwijl die wel goed is voor meer dan 225 van het aantal startende zzp’ers. NHG schrijft dat toe aan het inkomensverschil: dat ligt in de bouw op gemiddeld € 33.600 en bij advisering op € 46.300.

Waarde en LTV iets hoger dan gemiddeld

De duizend nieuwe zzp-klanten hebben wel een woning gekocht met een bovengemiddelde waarde: die ligt voor deze groep op € 201.788, terwijl overige NHG-klanten een woning van gemiddeld € 191.505 aanschaften. De gemiddelde loan to value is met 96,9% vergelijkbaar met de 94,7% die de totale NHG-portefeuille laat zien. Ook de verhouding tussen lening en inkomen is met gemiddeld 3,9 maar iets hoger dan in de totale portefeuille (3,7). Startende zzp’ers steken wel vaker geld in energiebesparende voorzieningen: 5,4% om 3,0%. Het toetsinkomen van de zzp’er is gemiddeld iets meer dan € 27.000 per jaar. Daarnaast staat er nog zo’n € 30.000 op de spaarrekening. Drie op de vier heeft daarnaast een partner met een inkomen.

Minder dan helft aanvragers sluit hypotheek

In totaal zijn er 1.932 toetsinkomens berekend. Die hebben geleid tot 802 garantieverstrekkingen. Daarvan ging het in 80% van de gevallen om een zzp’er die 1 tot 3 jaar actief is. Er zijn 22 zelfstandigen die samen een hypotheek met NHG hebben gesloten. Volgens NHG missen er nog zo’n 200 hypotheken in het totaal omdat bij éen geldverstrekker nog niet kan worden onderscheiden welke hypotheken aan zzp’ers zijn verstrekt. Dat is een van de verklaringen voor het feit dat minder dan de helft van de inkomensverklaringen tot een hypotheek leidt. Daarnaast zitten veel zzp’ers nog in het hypotheekproces, komt een aantal zelfstandigen door de hoogte van het inkomen of een BKR-notering uiteindelijk niet in aanmerking voor de lening of is uiteindelijk een hypotheek zonder NHG gesloten. “NHG verwacht dat het conversiepercentage in de toekomst dus hoger komt te liggen dan de ruim 40% van nu.”

De gegevens zijn vervat in een whitepaper die kan worden gedownload van de NHG-site.

Reageer op dit artikel