nieuws

Onderzoek Eigen Huis: probleemhypotheek verhuist vrijwel altijd mee

Financiële planning 1387

Maar liefst 90% van de verhuizers neemt zijn oude aflossingsvrije hypotheek volledig mee naar de nieuwe woning. Dat kan een risico opleveren voor de toekomstige betaalbaarheid van de hypotheeklasten, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Koper en adviseur maar daar volgens de belangenorganisatie kritisch naar kijken.

Onderzoek Eigen Huis: probleemhypotheek verhuist vrijwel altijd mee

Uit een analyse door HDN in opdracht Eigen Huis van bijna 142.000 hypotheekaanvragen in 2017 en 2018, blijkt dat 90% van de doorstromers hun aflossingsvrije hypotheek mee verhuist naar de volgende woning. Eigen Huis wijst erop dat door de sterk stijgende huizenprijzen de aflossingsvrije lening vaak ongewijzigd kan worden meegenomen. In veel gevallen kan door afkoop van een oude spaar- of beleggingshypotheek zelfs nog een iets hoger bedrag aflossingsvrij worden gefinancierd. De enige voorwaarde is dat dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50% van de koopsom van de nieuwe woning. De andere helft moet ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te blijven komen voor hypotheekrenteaftrek.

‘Lasten te zwaar’

Aan ongewijzigd voortzetten van een hoge aflossingsvrije lening zijn volgens Eigen Huis risico’s verbonden. “De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen. Als bij een verhuizing een nieuwe hypotheek wordt afgesloten moeten adviseur en koper eerlijk en kritisch naar deze risicofactoren kijken.”

Bloemendaal en Pekela

Gemiddeld wordt bij een verhuizing € 145.500 aflossingsvrij geleend. In de gemeente Bloemendaal worden de hoogste aflossingsvrije hypotheken afgesloten. Het gemiddelde ligt hier op ruim € 313.000. In Blaricum, Heemstede, Wassenaar en Laren ligt het gemiddelde net onder de  300.000. Dit wordt verklaard door de relatief hoge huizenprijzen in deze gemeenten. De laagste aflossingsvrije hypotheken worden afgesloten in de gemeenten Pekela en Delfzijl. Door de lagere huizenprijzen ligt het gemiddelde hier op € 88.000.

 

 

Reageer op dit artikel