nieuws

Moneywise: ‘Eén op vijf lijfrente-uitkeringen loopt vertraging op door PSK-formulier’

Financiële planning 818

Consumenten die hun vrijkomende lijfrente willen overboeken naar een andere aanbieder, krijgen regelmatig te maken met vertragingen. Online advieskantoor Moneywise schat in dat één op de vijf kapitaaloverdrachten vertraging oploopt door verkeerd ingevulde of te laat verstuurde PSK-formulieren. Het gevolg is dat lijfrentes later ingaan dan gepland.

Moneywise: ‘Eén op vijf lijfrente-uitkeringen loopt vertraging op door PSK-formulier’

Verzekeraars en banken hebben in het Protocol Stroomlijn Kapitaaloverdracht afspraken gemaakt dat de oude aanbieder het geld binnen tien werkdagen over moet maken. “Maar met alleen het geld overboeken is men er nog niet”, schrijft Jeroen Wolfsen van Moneywise in een blog. “De oude aanbieder moet ook nog een zogenaamd PSK-formulier opsturen naar de nieuwe bank of verzekeraar.” In dat formulier geeft de oude aanbieder aan wat de fiscale achtergronden zijn van het vrijgekomen kapitaal.

Financiële problemen

“Moneywise ziet in de praktijk dat hier veel vertraging ontstaat. Dat komt omdat PSK-formulieren niet op de juiste manier worden ingevuld, niet correct worden opgestuurd en vaak te laat worden opgestuurd”, zegt Wolfsen. Volgens hem ziet Moneywise het regelmatig gebeuren dat consumenten in financiële problemen komen doordat de uitkeringen later beginnen dan verwacht.

Reageer op dit artikel