nieuws

IG&H: ‘Huizenkoper neemt vaker en meer eigen geld mee’

Financiële planning 782

De groei van de hypotheekmarkt zwakt verder af. Volgens de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H is de hypotheekomzet afgelopen kwartaal met 3,8 procent gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. De totale hypotheekomzet bedroeg 27,4 miljard euro. Volgens IG&H wordt de groei vooral veroorzaakt door een toename van het aantal verstrekte hypotheken en in mindere mate door een hogere gemiddelde hypotheeksom.

IG&H: ‘Huizenkoper neemt vaker en meer eigen geld mee’

In het derde kwartaal nam het aantal afgegeven hypotheken toe met 2,9 procent. De gemiddelde hypotheeksom nam ‘slechts’ met 0,8 procent toe. Volgens Banking Manager Joppe Smit van IG&H is er mogelijk sprake van een trend. “Vooral in het kader van de nog altijd sterk toenemende huizenprijzen is deze ontwikkeling opvallend. We zouden immers verwachten dat de hypotheeksom met de huizenprijzen mee blijft stijgen. Het lijkt erop dat kopers steeds vaker en meer eigen geld inleggen bij de aankoop van een woning”, zegt Smit.

Marktaandeel banken krimpt

Banken hebben hun marktaandeel in de hypotheekmarkt zien krimpen in het laatste kwartaal. Het aandeel banken zakte van 64 procent tot 62,1 procent van de totale productie. In het lijstje met vijf grootste dalers staan vier banken: NIBC (-2,47%), ABN Amro (-1,01%) de Volksbank (-0,82%) en Rabobank (-0,76%). ING is als grootste stijger de uitzondering met een plus van 2,32 procent.

De krimp bij de banken zit vooral in de oversluiters- en doorstromerscategorie. Het aandeel van de banken in de startersmarkt bleef het laatste kwartaal stabiel. Volgens IG&H hebben banken voor het eerst een groter aandeel in de startersmarkt en dan doorstromers en oversluiters.

Reageer op dit artikel