nieuws

Hypotheekshop voorziet einde boeterente

Financiële planning 5403

Het is geen rocket science maar als de hypotheekrente de komende jaren weer gaat stijgen zou het volgens De Hypotheekshop wel eens klaar kunnen zijn met de huidige boeterentepraktijk. In een haar nieuwsbrief wijst de adviesketen erop dat het financieel nadeel dat banken in rekening mogen brengen dan wegvalt. Minister Hoekstra legde vorige week  al de geldverstrekkers meer aan banden bij de opslag voor rentemiddeling.

Hypotheekshop voorziet einde boeterente

De Hypotheekshop -onderdeel van de CMIS Group- spreekt de verwachting uit dat de hypotheekrente de komende jaren (licht) zal gaan stijgen. “In dat geval bestaat de kans dat alle mensen die de afgelopen jaren een hypotheek hebben gesloten, überhaupt nooit met boeterente te maken zullen krijgen. Er is immers alleen sprake van financieel nadeel voor aanbieders als de marktrente op het moment van aflossen lager is dan de hypotheekrente die de consument betaalt.”

Eigen middelen

Gelet op de nu nog historisch lage rente vermoedt De Hypotheekshop dat dit  minder zal gaan spelen bij oversluiten. “Wellicht dat in de toekomst daarom meer geldverstrekkers onbeperkt boetevrij aflossen uit eigen middelen zullen toestaan.”

Alternatief rentemiddeling

Als het aan minister Hoekstra van Financiën (foto) ligt wordt de keuze voor rentemiddeling als alternatief voor  het oversluiten van een hypotheek op korte termijn al aantrekkelijker. Omdat er onduidelijkheid bestond over de manier waarop de nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling mogen berekenen stuurde Hoekstra vorige week een ontwerpbesluit naar de Eerste en Tweede Kamer.

Extra opslag

Net als bij oversluiten geldt dat geldverstrekkers geen vergoeding mogen vragen die hoger is dan het financiële nadeel dat de aanbieder  doordat de overeenkomst vervroegd wordt beëindigd. Nu rekenen veel banken nog een extra opslag vanwege het mogelijke verlies dat ze lijden als rentemiddelingsklanten alsnog verhuizen voor het einde van de nieuwe rentevastperiode. Dit is in het ontwerpbesluit niet meer toegestaan. Banken hoeven in het voorstel bij rentemiddeling echter geen rekening meer te houden van de jaarlijkse boetevrije ruimte.

Reageer op dit artikel