nieuws

Hypotheekadviseurs tonen volgens VEH weinig wil tot nazorg

Financiële planning 3239

Als een klant zijn hypotheek eenmaal getekend heeft, hoort hij weinig meer van zijn hypotheekadviseur. Een slechte zaak, vindt Vereniging Eigen Huis (VEH), want de klant verwacht dat wel. De belangenbehartiger en adviesorganisatie verwijt andere adviseurs een gebrek aan ‘zorgwil.’ Er zou te weinig initiatief getoond worden om huiseigenaren te helpen gedurende de looptijd van de hypotheek. VEH wil dat de AFM meer duidelijkheid schept wat een klant aan nazorg mag verwachten van zijn adviseur.

Hypotheekadviseurs tonen volgens VEH weinig wil tot nazorg

VEH ondervroeg 1.100 huiseigenaren over hun ervaringen met hun adviseur. Slechts iets meer dan de helft was tevreden. Volgens Eigen Huis missen klanten kansen om hun maandlasten te verlagen of de hypotheek te verbeteren. “Nog te veel adviseurs zijn uitsluitend gericht op het moment van afsluiten en niet op de vele jaren daarna. Vrijwel iedere huiseigenaar dan te maken krijgt met veranderingen in zijn persoonlijke situatie en met nieuwe omstandigheden, zoals rentewijzigingen of dalende verzekeringspremies”, schrijft VEH in het persbericht.

Zorgwil

Volgens directeur Belangenbehartiging Rob Mulder doen hypotheekadviseurs maar weinig met alle kennis en analysetools die ze ter beschikking hebben. “Klanten worden nog nauwelijks gewezen op belangrijke zaken als rentemiddeling of het voordeel van een lagere renteopslag door op de hypotheek af te lossen. Er lijkt een gebrek aan zorgwil te zijn”, zegt Mulder.

VEH vindt dat hypotheekadviseurs een minimalistische opvatting hebben van hun zorgplicht, als ze bijvoorbeeld alleen een algemene nieuwsbrief versturen. Daarom pleit de Eigen Huis ervoor dat de AFM meer duidelijkheid schept over wat een klant mag verwachten. “Desnoods moet daarvoor de regelgeving worden aangepast. De vereniging adviseert klanten om hierover altijd duidelijke afspraken met zijn adviseur te maken.”

Wisselend oordeel

Dat het begrip nazorg niet heel scherp afgebakend is, erkent Eigen Huis ook. “Adviseurs die […] aantoonbaar tekortschieten lopen daarmee het risico op een veroordeling door het Kifid of een rechter. Het Kifid oordeelt evenwel wisselend over hoe de zorgplicht moet worden ingevuld. In een zaak werd  een onafhankelijk hypotheekadviseur veroordeeld tot het terugbetalen van ruim €3.200 voor een te hoge premie voor zijn overlijdensrisicoverzekering. In een soortgelijk geschil werd een bank juist vrijgesproken van een schadeclaim.” 

Reageer op dit artikel