nieuws

Hidde Coebergh op hypotheekevent: ‘Intermediair is reddingsboei voor velen’

Financiële planning 2005

Honderden hypotheekadviseurs waren gisteren bijeen in Katwijk voor het ING Hypotheekevent 2018. Hidde Coebergh, directeur Zakelijk Advies en Wonen en Marieke Blom, hoofdeconoom van ING Nederland praatten de aanwezigen bij over de hypotheekmarkt. De boodschap: de huizenprijzen blijven volgend jaar nog stijgen, de rente gaat dat waarschijnlijk ook doen en het aanbod blijft krap. Is de huizenmarkt een zeepbel of niet, niemand die het weet.

Hidde Coebergh op hypotheekevent: ‘Intermediair is reddingsboei voor velen’

Hidde Coebergh trapte af met een terugblik naar zijn eigen geboortejaar: 1968. Toen kostte een huis gemiddeld nog 25.000 euro, maar betaalde je wel 7,2 procent rente. Coebergh, naar eigen zeggen ooit begonnen als ‘schuchtere franchisenemer’, maar inmiddels al jaren actief binnen ING liet het aanwezige intermediair weten niet te geloven in execution only of robotadvies. “Er zijn teveel bomen in te weinig bos. Je krijgt op internet als zoekende consument miljoenen hits.” Natuurlijk zijn er platforms en vergelijkingssite die antwoorden geven, gaf Coebergh toe. Hij was bij zijn voorbereiding gestuit op een financieel platform van damesblad Viva. “Duizenden klanten stellen daar vragen. Nu past het mij niet om zonder Wft-diploma’s iets te zeggen over de antwoorden en adviezen die daar gegeven worden, maar ik kan u wel zeggen: u bent hard nodig. U bent een reddingsboei voor velen.” En dat geldt niet alleen bij de aankoop van een huis maar ook in de ‘journey’ daarna, aldus Coebergh. “Er zijn zoveel momenten waar advies noodzakelijk is. Zorgplicht vind ik in dat kader een heel vreemd woord. Zorgambitie moet het zijn.”

Kassa

Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën en nu voorzitter van de Eurogroep sprak kort over de financiële situatie in Europa. Gevraagd naar de gevolgen van de Brexit gaf hij aan dat zijn grootste zorg The City is die hij typeerde als de kassa van de Europese economie. “Als die geen zaken kan doen, dan is dat een probleem. Financiële instellingen zoeken naarstig naar nieuwe vestigingsplaatsen zoals Dublin, Frankfurt of Parijs. En ook Amsterdam is in beeld. Dat is een enorme klus voor de Autoriteit Financiële Markten. En die hebben het al zo druk zoals u weet, dus of er straks nog aandacht is voor úw werk?”, vroeg hij zich schertsend af.

Zeepbel

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING Nederland, gaf een perspectief op de woningmarkt. Volgens haar kan het intermediair klanten niet vertellen of de woningmarkt een nieuwe zeepbel is of niet. “In tijden van krapte hebben wij als economen weinig middelen om te zeggen of de prijs te hoog of te laag is.” Wel staan we er volgens Blom beter voor dan in 2008. “Toen is er vooral veel hypotheekgeld in de markt gepompt. Nu wordt tien procent van de woningen gekocht door beleggers die dat vaak met eigen geld doen. Bovendien wordt tien procent van de woningen betaald met behulp van een schenking van ouders. Wanneer de prijsstijging met een schenking van je ouders betaald wordt, dan kun je dus als koper beter tegen een stootje.”

Niveau 2008

Blom liet ook zien dat de prijzen in Nederland in veel regio’s nog altijd lager zijn dan in 2008. Wanneer je de vier grote steden weglaat, zitten de prijzen zelfs met 1 procent onder het niveau van 2008. Blom: “En dan heb ik het nog niet eens over de lagere rente en de lagere kosten koper dan in 2008.” Blom voorspelde ook dat de hypotheekrente nu echt gaat stijgen. Dat leidt ze af uit het feit dat de lonen gaan stijgen. En dat betekent dat de leencapaciteit en de betaalbaarheid op peil blijven, terwijl het aanbod krap blijft en de prijzen nog iets doorstijgen. Ze besloot: “En dan is er nog de factor sentiment. Als de prijzen stijgen dan denkt uw klant dat ze voor eeuwig stijgen en als de prijzen dalen dan denken ze dat ze voor eeuwig dalen. Ik wens u dus veel succes!”

Reiswereld

De hypotheekadviseurs kregen verder vooral entertainment en inspiratie voorgeschoteld. Zakenvrouw van het jaar Elske Doets, illusionist Hans Klok, kickbokser Rico Verhoeven, concertpianiste Iris Hond en cabaretier Dolf Jansen gaven acte de présence. Elske Doets, eigenaar van Jan Doets Reizen, trok een parallel tussen de reiswereld en de wereld van financieel advies. “Digitalisering is belangrijk, die moet je heel goed op orde hebben. Maar dat is niet waar wij het verschil maken. Onze website is niet het succes van Jan Doets. Dat zit echt in de beleving die wij aan klanten bieden, in persoonlijk contact. Dat geldt ook voor úw werk. Want een huis is een nog veel grotere beslissing dan een reis van tienduizend euro.”

Reageer op dit artikel