nieuws

Herdink: ‘Centrale activering van consument gaat niet werken bij aflossingsvrije hypotheken’

Financiële planning 6759

Liever dan een nieuwe zienswijze over ieders rol bij bij het oplossen van het probleem rondom aflossingsvrije hypotheken trekt CFD-voorman Edwin Herdink een eenvoudige conclusie: de centrale activering door banken die de AFM voorstaat gaat niet werken. Volgens Herdink blijven de mogelijke gevolgen als een zwaard van Damocles boven de consument hangen.

Herdink: ‘Centrale activering van consument gaat niet werken bij aflossingsvrije hypotheken’

Hoewel de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag trots deelde dat steeds meer mensen zijn voorbereid op de toekomst van hun aflossingsvrije hypotheek betekent dit volgens Herdink (foto) nog niet dat de kou uit lucht is. “Je kan er op wachten dat er straks toch schrijnende gevallen zijn. Mensen die uiteindelijk toch niet in staat blijken om hun maandlasten te blijven voldoen of die noodgedwongen hun huis moeten verlaten.”

Uitgelekte brief

Vorige week werd, via een een uitgelekte brief, duidelijk dat de AFM de NVB heeft aangespoord een actievere rol te spelen in het dossier rondom de aflossingsvrije hypotheken. Onder meer door het schetsen van handelingsperspectieven zouden consumenten moeten worden aangespoord om actie te ondernemen. Iets waarvan Bureau DFO vandaag zei dat dit in de praktijk neerkomt op advies én een overtreding van het provisieverbod.

Centrale activering

Herdink stelt zich op het standpunt dat centrale activering van consumenten door banken niet gaat werken. “Ook andere dossiers, zoals de woekerpolis, leren dat de consument niet in actie gaat komen door een briefje, een belletje of een mailtje. De consument is financieel bewusteloos en doet niets als hij niet aan het handje wordt genomen door een adviseur.”

Adfiz en OvFD

Dat niet ‘zijn CFD’ maar Adfiz en OvfD wel hun rol claimen in de aflossingscampagne van de NVB en het Verbond van Verzekeraars vindt hij logisch. “De AFM zal echt geen rol in gedachten hebben gehad voor het advieskanaal, anders was hun brief wel openbaar geweest en hadden Adfiz en OvFD zich wel eerder aangediend.”

Reageer op dit artikel