nieuws

Grote stad niet populair onder woningzoekenden

Financiële planning 601

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zijn niet populair onder woningbezitters en huurders. Nationale-Nederlanden deed onderzoek naar de woontevredenheid van Nederlanders en zag dat slechts 10 procent de voorkeur geeft aan wonen in de vier grote steden. Hoewel Randstedelijke conglomeraties hard groeien, zijn dorpen met 28 procent nog steeds het populairst. Gevolgd door kleine (24%) en middelgrote steden (23%).

Grote stad niet populair onder woningzoekenden

NN concludeert dat voorkeur voor woonplaats het enige onderwerp is waar huurders en woningbezitters elkaar vinden. Over het algemeen zijn kopers nog steeds veel tevredener met hun woonsituatie dan huurders. Zo’n 69 procent van de huizenbezitters geeft aan zeer tevreden te zijn met hun huis tegenover slechts 44 procent van de huurders.

Weinig vertrouwen

Huurders zijn gemiddeld ook een groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen dan kopers. Een ruime meerderheid van 55 procent van de huurders besteedt meer dan 30 procent van hun netto-inkomen aan huur. Voor woningkopers is dat slechts 24 procent. Huurders die de overstap willen maken naar een koopwoning, hebben er ook weinig vertrouwen in dat ze dat lukt. 62 procent heeft weinig vertrouwen in het vinden van een koophuis. Het financiële plaatje ligt daaraan ten grondslag. Slechts 19 procent van de huurders verwacht voldoende hypotheek te krijgen voor een koophuis.

NN geeft huurders die willen verkassen naar een koophuis drie tips mee. Zoek een huis buiten de grote stad, maak een realistisch wensenlijstje en bekijk alternatieve vormen van financiering.

Reageer op dit artikel