nieuws

Examentraining (91): Consumptief Krediet

Financiële planning 1170

Iedereen die een Wft-beroepskwalificatie (behaald voor 1 april 2017) in stand wil houden, moet voor 1 april 2019 succesvol het relevante PE-examen afleggen. Samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel biedt am:web adviseurs opnieuw de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. Deze week een casus met vragen uit de module Consumptief Krediet.

Examentraining (91): Consumptief Krediet

Casus
Harleen (51) is een alleenstaande vrouw en wil een nieuwe smartphone, een privateleaseauto en een blijverslening aangaan voor een traplift in haar eigen woning. Harleen verdient € 1.700 netto per maand. Ze heeft een eigen woning waarvoor zij € 600 per maand betaalt. Momenteel kan zij maandelijks zo’n € 700 sparen. Harleen wil zo min mogelijk eigen geld inleggen voor de telefoon, verbouwing en auto. Zij is dus benieuwd welke mogelijkheden er zijn om haar wensen te realiseren.

Vraag 1
Harleen heeft een nieuwe smartphone gezien die € 430 kost. Voor het toestel kan zij een lening aangaan voor twee jaar. Elke maand zou zij dan € 18 betalen voor de telefoon. Harleen wil absoluut geen BKR-registratie voor een lening van de telefoon. Welk bedrag moet Harleen minimaal eenmalig zelf bijleggen bij het aangaan van de lening voor de telefoon, om een BKR-registratie te voorkomen?

a) € 30
b) € 180
c) € 250
d) € 430

Toetsterm
1b.3: De kandidaat kan de procedure en werkwijze van het Bureau Krediet Registratie (BKR) uitleggen.

Vraag 2
Voor de blijverslening heeft Harleen € 11.000 nodig om de traplift te plaatsen. Dit bedrag wil zij in een bouwdepot plaatsen en daaruit de aannemer betalen. De blijverslening is beschikbaar in de gemeente waarin Harleen woont. Deze hanteert dezelfde voorwaarden die zijn vastgelegd in de verordening voor de blijverslening. Kan Harleen gebruikmaken van de consumptieve blijverslening?

a) Ja, ze voldoet aan de voorwaarden.
b) Nee, het bedrag mag niet worden gestort in een bouwdepot.
c) Nee, ze is te jong voor de blijverslening.
d) Nee, ze leent te veel voor de blijverslening.

Toetsterm
1h.2: De kandidaat kan de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van alternatieve financieringsvormen uitleggen.

Vraag 3
Met betrekking tot de leaseauto wil Harleen maximaal voor € 7.800 BKR-geregistreerd staan. De auto wil zij voor twee jaar leasen. Welk leasebedrag per maand kan Harleen maximaal aangaan om een hogere BKR-registratie te voorkomen?

a) € 200
b) € 385
c) € 500
d) € 780

Toetsterm
1h.2: De kandidaat kan de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van alternatieve financieringsvormen uitleggen.

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Eerdere examentrainingen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel