nieuws

Dela furieus over aantijging handel in nepvingerafdrukken

Financiële planning 1336

Niet alleen nam Dela vanaf september ongevraagd vingerafdrukken van overledenen, de uitvaartverzekeraar en verzorger zou ook al langere tijd vingerafdrukken aanbieden bij nabestaanden die niet van overledene waren. Dat beweerden klokkenluiders dit weekend in de radio-uitzending van Radar. Dela ontkent in alle toonaarden. 

Dela furieus over aantijging handel in nepvingerafdrukken

In de radio-uitzending van Rader kwamen de verhalen van verscheidene (oud)-medewerkers van Dela aan bod die aan de bel hadden getrokken naar aanleiding van de uitzending een week eerder. Hierin kwam naar voren dat uitvaartverzorgers zonder toestemming vingerafdrukken van overledenen afnamen, welke vervolgens verwerkt in een sieraad werden aangeboden bij de nabestaanden. Naar aanleiding van de commotie hierover zette Dela het ongevraagd afnemen van vingerafdrukken direct stil.

Nog grimmiger

Volgens de klokkenluiders was de praktijk bij het afnemen van vingerafdrukken echter nog grimmiger. Om maar vingerafdrukken te kunnen aanbieden aan nabestaanden, zouden soms ook vingerafdrukken worden aangeboden die niet van de overledene waren, maar bijvoorbeeld van de uitvaartverzorger zelf. Een oud-medewerker gaf hiervoor zaterdag in de uitzending als verklaring dat in sommige gevallen de echte vingerafdruk niet meer af te nemen valt, bijvoorbeeld omdat iemand al langer overleden is of omdat het lichaam in het water heeft gelegen.

‘Verbijsterd over aantijging’

Dela ontkent de beweringen in alle toonaarden. Algemeen  directeur Edzo Doeve: ‘Wij zijn werkelijk verbijsterd over deze aantijging. Dit is een rechtstreekse aanval op onze integriteit en wij werpen de aantijging, of de suggestie, alsof hier sprake zou zijn van een misstand van enige omvang, ver van ons. Voor zover de programmamakers in hun uitzending kunnen getuigen van incidenten, is dat op geen enkele wijze het gevolg van beleid of instructie vanuit Dela. Ook niet richting derde partijen die in onze opdracht handelen. Wij nemen nadrukkelijk afstand van incidenten en mochten wij daar meer informatie over krijgen, dan zullen we direct passende maatregelen nemen.”

Geen winst op  sieraden

Verder benadrukt Dela dat ze geen winst maakt op de verkoop van sieraden. Doeve: “Sterker: op elk verkocht item leggen wij geld toe. Wij bieden het aan, omdat wij weten hoe belangrijk het is om de herinnering aan een dierbare levend te houden. Om te komen tot een kostendekkende en verantwoorde bedrijfsvoering, rekenen we €30 als nabestaanden besluiten de vingerafdruk te gebruiken.”

Reageer op dit artikel