nieuws

Werkgeversverklaring verhuist langzaam naar het verzekeringsarchief

Financiële planning 998

Een steeds grotere groep hypotheekadviseurs hoeft straks geen werkgeversverklaring op te vragen bij hun klanten om de hypotheek rond te breien. Ook adviseurs die gebruik maken van het softwarepakket MyView van Unitrust kunnen voortaan gebruiken van het UWV-verzekeringsbericht. Eerder deze maand maakte Adviesbox (Intersoftware) al bekend over te stappen op deze werkmethode. 

Werkgeversverklaring verhuist langzaam naar het verzekeringsarchief

Het schrappen van de werkgeversverklaring is onderdeel van het project Handig!, een samenwerking tussen banken en diverse andere partijen onder regie van HDN om te komen tot een digitale hypotheekketen. De eerste stap is gezet met het gebruik van het UWV verzekeringsbericht -de nieuwe Inkomensbepaling Loondienst-  in plaats van de werkgeversverklaring.

Eén druk op de knop

Klanten downloaden via de site van het UWV het verzekeringsbericht. De hypotheekadviseur berekent met één druk op de knop het toetsinkomen en doet de hypotheekaanvraag. Bij de aanvraag stuurt de adviseur het UWV verzekeringsbericht mee in plaats van de werkgeversverklaring waarna de bank op dezelfde wijze het toetsinkomen controleert en een passend hypotheekvoorstel doet.

Digitale Bron

Door het aansluiten van MyView, nadat Adviesbox de primeur had, groeit het aantal adviseurs dat  gebruik van deze werkmethode. Denise Kreft, adjunct directeur HDN, is blij met deze efficiencyslag in de keten:”Het toetsinkomen wordt altijd op dezelfde manier berekend op basis van gegevens direct van een digitale bron. Hiermee ben je niet meer afhankelijk van de werkgeversverklaring die gemiddeld 2,4 keer moet worden aangeleverd door de klant. Bijvoorbeeld omdat er informatie op het formulier ontbreekt of omdat de verklaring niet correct is ingevuld. Met deze nieuwe werkwijze verlopen aanvragen sneller en zijn ze voorzien van de juiste en volledige inkomensgegevens uit een overheidsbron.”

Nu vier aanbieders

Op dit moment werken van de aanbieders al ING, Florius, ABN Amro, Rabobank met de Inkomensbepaling Loondienst. In november verwacht HDN meer labels aan deze lijst toe te voegen. Ook voorziet HDN binnenkort meer softwareleveranciers aan te sluiten.

 

 

Reageer op dit artikel