nieuws

Versobering van expatregeling gaat toch later in

Financiële planning 1114 PA

Het belastingvoordeel voor buitenlandse werknemers in Nederland wordt niet per 1 januari 2019 versoberd, maar twee jaar later. In de oude regeling hoefden expats in de eerste 8 jaar over 30 procent van hun bruto inkomen geen inkomstenbelasting te betalen. Dit jaar werd aangekondigd dat het belastingvoordeel nog maar 5 jaar zou duren. Geteld vanaf 2019. Sommige expats zouden dus drie jaar toegezegd voordeel verliezen. Dat is nu teruggebracht tot één jaar.

Versobering van expatregeling gaat toch later in

“Dit is een stuk minder abrupt dan het was”, zegt Henk Jansen, mede-eigenaar van Expat Mortgages. Jansen is blij dat de overheid met de zachtere overgang een betrouwbaarder gezicht laat zien. “Heel veel bedrijven laten werknemers profiteren van deze regeling. Een van de aantrekkelijke aspecten om hoogopgeleide werknemers naar dit land te krijgen is de 30 procentregeling. Als je die zomaar gaat veranderen, dan maak je naar de werkgevers toe geen betrouwbare indruk.”

Belangenvereniging

De belangenvereniging United Expats of the Netherlands vindt de toezegging van het kabinet een stap in de goede richting, maar wil dat bestaande gevallen helemaal buiten schot blijven van de versobering. Expats zijn volgens hen financiële verplichtingen aangegaan op basis van de oude regeling.

Internationale school

Volgens Jansen zijn die financiële verplichtingen meestal geen hypotheeklasten. “Wij zijn er eigenlijk op tegen om de 30-procentregeling een positieve invloed te geven op je maximale loan-to-income. Je hebt die regeling voor andere kosten, zoals de school voor je kinderen of om regelmatig terug naar huis te kunnen vliegen.” Een internationale school kost een expat volgens Jansen tussen de 8.000 en 25.000 euro per kind per jaar.

Maandlasten

Er zijn volgens Jansen ook maar drie geldverstrekkers bereid om het belastingvoordeel mee te laten wegen voor de hypotheek. “Meestal is de regel dat het bedrag dat je extra mag lenen, afgelost moet worden in de restantperiode van de 30 procentregeling. Dat was een van de problemen die ik had met die aangekondigde versobering. Expats die het wel lieten meewegen in hun LTI, zouden dan 3 jaar lang een veel hogere maandlast hebben gehad.”

Reageer op dit artikel