nieuws

Rotterdam kampioen prijsstijging woningmarkt

Financiële planning 2115

In de aanloop naar de klassieker tussen Ajax en Feyenoord van aankomend weekend is er alvast een klein positief puntje voor Rotterdam. De huizenprijzen in de Maasstad stijgen voor het derde achtereenvolgende kwartaal sneller dan in Amsterdam, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. Alleen de provincie Zeeland weet zich nog te onttrekken aan de daling van het aantal verkopen. 

Rotterdam kampioen prijsstijging woningmarkt

Bestaande koopwoningen waren in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 9,2% duurder dan een jaar eerder. Dat is op kwartaalbasis de grootste prijsstijging in 17 jaar. In totaal zijn er bijna 57 duizend woningen gewisseld van eigenaar. Dit is een daling van 7,3% ten opzichte van het derde kwartaal van 2017.

Prijsstijging Rotterdam

Voor het derde kwartaal op rij was de prijsstijging van bestaande koopwoningen in Rotterdam het sterkst van de vier grote steden. De prijsstijging in Rotterdam was 15,8%. Utrecht had met 11,6% de kleinste stijging. De gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning was wel het hoogst in Amsterdam. In de hoofdstad kostte een koopwoning in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld 474 duizend euro, een plus van 13,1%. In Rotterdam kost een woning gemiddeld  € 268.000.

Sterkste krimp in Flevoland

Alleen in Zeeland zijn in het derde kwartaal 5% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In alle andere provincies was het aantal transacties lager dan in het derde kwartaal van 2017. Verder had Zeeland ook de kleinste prijsstijging (+5,9%) van alle provincies.  Net als in het vorige kwartaal was de prijsstijging met 11,5%  het grootst in Flevoland. In de polderprovincie daalde het aantal verkopen eveneens het sterkst: -12,1%.

Reageer op dit artikel