nieuws

Ouders steeds vaker huisbaas van studerend kind

Financiële planning 1116

Studenten die op kamers gaan wonen, hebben steeds vaker hun eigen ouders als huisbaas. Dat signaleert Woonfonds, dat rondom het thema de eigen Woningverhuur Hypotheek onder de aandacht brengt.

Ouders steeds vaker huisbaas van studerend kind

Met een tekort van zo’n 40.000 studentenkamers en huurprijzen die gemiddeld op € 490 liggen, zien ouders het kopen en verhuren van een appartement als een oplossing voor hun studerende kroost en bovendien als een goede belegging.

Toenemende vraag

Volgens Paul Bänziger van Woonfonds is er sprake van een trend. “We kregen dit jaar meerdere signalen van onafhankelijk adviseurs over een toenemende vraag van verhuurhypotheken voor particulieren.” Inmiddels biedt de Achmea-dochter zelf zo’n product. De zogeheten buy-to-letmarkt is gegroeid van 14.250 woningen in 2015 naar 25.500 in 2017. “Gemiddeld in Nederland wordt ongeveer 11% van de woningen verkocht voor verhuur. In de vier grote steden ligt dit rond de 20% (Amsterdam 21% en Utrecht 13%). In studentensteden ligt dit percentage nog hoger, Maastricht spant de kroon met 30%”, verwijst Woonfonds naar cijfers van taxateur Dynamis.
Woonfonds heeft een speciale pagina opgetuigd over ouders als huisbaas die ook gericht is op adviseurs.

Schiedam is the place to be voor woningbeleggen

Voor wie de beste rendementen zoekt in de buy-to-letmarkt: vastgoedadviseur Colliers stelt vast dat in Schiedam het hoogste rendement op een te verhuren woning wordt gemaakt. Dat kan oplopen tot 6%. Verklaring is dat de koopprijzen in Schiedam nog laag zijn, terwijl de huurprijzen meer in de pas lopen met elders.Voor de risicomijdende woningbelegger is Amstelveen de beste keus.

Reageer op dit artikel