nieuws

‘ORV sluiten via online module kost net zo veel werk’

Financiële planning 2554

Dat het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering via execution only bij Moneywise € 165 kost, is niet overdreven. Dat stelt eigenaar Jeroen Wolfsen in antwoord op kritiek van CFD-voorman Edwin Herdink. “We zijn een van de goedkopere bemiddelaars.”

‘ORV sluiten via online module kost net zo veel werk’

Brancheorganisatie CFD kondigde dinsdag een nazorgmodule aan voor alle intermediairs waarmee de nazorg voor klanten kan worden geautomatiseerd. Voorzitter Edwin Herdink kwam met de module na een uitzending van tv-programma Kassa, waarin kritiek werd geuit op adviseurs die hun klanten met een overlijdensrisicoverzekering niet wijzen op de sterk gedaalde premies.

Kort door de bocht

Wolfsen biedt met Moneywise een module waarmee consumenten kunnen berekenen wat zij op hun overlijdensrisicoverzekering kunnen besparen. Het bedrag dat hij rekent als een ORV wordt gesloten, kon rekenen op kritiek van Herdink (“voor vier muisklikken”). “De mensen die een ORV via Moneywise op basis van execution only aanvragen betalen daarvoor € 165. Daar zijn we heel duidelijk in. Daarmee zijn we één van de goedkopere bemiddelaars. De opmerking van Herdink is nogal kort door de bocht. Als je dat roept, dan weet je blijkbaar onvoldoende wat er allemaal bij komt kijken om klanten via internet een ORV te laten vergelijken en afsluiten. Wij hebben er net zo veel werk aan als een gewone adviseur om een ORV-polis te regelen voor een klant.”

En eigenlijk meer werk, stelt Wolfsen: “We moeten eerst een vrij complexe internetmodule bouwen om überhaupt in beeld te komen bij de consument. Een adviseur met klanten met een lopende ORV hoeft alleen maar zijn bestaande klanten door te rekenen en hem te bellen om te vertellen dat hij goed nieuws heeft en dat de klant fors kan besparen op zijn ORV.”

Geen moeilijk product

De module draait al een aantal jaren. “Bij mijn weten de enige website die op deze manier laat zien hoeveel mensen kunnen besparen op een ORV. Inmiddels hebben bijna 5.000 mensen daar een berekening opgemaakt. Veel mensen kunnen besparen. Niet vreemd, want de ORV-premies zijn gedaald. Dat is een feit. Feit is ook dat niet alle consumenten worden geïnformeerd door hun adviseur.” Die klanten gaan zelf op zoek en kiezen dan voor execution only, aldus Wolfsen. “Blijkbaar vinden klanten het geen moeilijk product om te vergelijken en te regelen. En er is nog een feit: de Kifid-uitspraak. Daar kun je van alles van vinden, maar hij ligt er wel op dit moment.”

Terug naar de adviseur

Overigens denkt Wolfsen dat veel bezoekers van de Moneywise-site naar hun adviseur teruggaan, omdat het aantal gebruikers van de module veel hoger is dan het aantal klanten dat een ORV aanvraagt. “En als die het dan samen oplossen, is dat prima. Niet iedereen die onze website gebruikt wordt klant, dat is geen enkel probleem. In veel gevallen is het verstandig als een klant naar zijn adviseur gaat. Maar als die adviseur niet meer in beeld is of hoge kosten rekent, dan gaan mensen op zoek naar alternatieven. En ja, die vindt men dan op internet.”

Overigens laat de Nationale Hypotheekbond weten al een aantal jaren een module voor het intermediair te bieden waarmee consumenten overlijdensrisicoverzekeringen kunnen vergelijken.

Reageer op dit artikel