nieuws

NVM bepleit nationaal woningbouwplan tegen droogkoken woningmarkt

Financiële planning 742

Tijdens am:hypotheken verklapte NVM-voorzitter Ger Jaarsma al dat over drie jaar de woningmarkt ook buiten de Randstad is drooggekookt. Die onheilstijding wordt vandaag bevestigd in de jongste kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging. Volgens Jaarsma is een Nationaal Woningbouwplan, met een strakke regie van de Rijksoverheid, noodzakelijk.

NVM bepleit nationaal woningbouwplan tegen droogkoken woningmarkt

In het 3de kwartaal van 2018 hebben NVM-makelaars bijna 12% minder woningen verkocht. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal verkochten de NVM-makelaars ruim 36.000 woningen, 4.700 minder dan een jaar eerder.

Transactieprijs naar record

De transactieprijs van woningen is het afgelopen kwartaal gestegen tot een recordniveau van € 292.000. Vergeleken met een jaar eerder is dat een stijging van 10,3%. Woningen werden in het 3de kwartaal 2018 gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden. Jaarsma: “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest.”

‘Prijzengekte’

Daarnaast wisselde ruim een derde van de woningen het voorbije kwartaal boven de vraagprijs van eigenaar. De vraagprijs ligt bijna 11% boven het niveau van een jaar geleden. “Er zijn mensen die afhaken, omdat ze niet verder opgejaagd willen worden in deze ‘prijzengekte’, maar er zijn ook mensen die om uiteenlopende redenen per se een woning willen en bereid zijn daarvoor ver te gaan”, aldus Jaarsma.

Landelijk wonen

Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30% gedaald. Halverwege het 3de kwartaal 2018 stonden bij NVM-makelaars 44.300 woningen te koop (totale bestaande koopwoningmarkt 63.500). Een potentiële koper had het afgelopen kwartaal nog slechte keuze uit minder dan 4 woningen (3,7). Met name in de stedelijke gebieden, waar appartementen en tussenwoningen een groot deel van de woningmarkt uitmaken, is de enorme krapte evident. Tijdens am:hypotheken liet Jaarsma al weten dat er in de landelijke gebieden nog wat meer te kiezen valt, maar dat ook hier tij het aan het keren is, een trend die eerder deze week werd bevestigd in specifieke cijfers voor landelijk wonen.

Bij ouders wonen

In de huidige overspannen woningmarkt komen volgens Jaarsma steeds meer bevolkingsgroepen langs de kant te staan. “Vooral starters en middeninkomens staan buitenspel of hebben het zeer moeilijk om een geschikte woning te vinden. Het is al zover dat kinderen tot hun na hun 30ste bij hun ouders moeten blijven wonen, omdat er niets betaalbaars voor hen te kopen of te huren valt.”

Gloeiende plaat

De NVM-voorzitter doet een ‘call to action’ aan marktpartijen en vooral de politiek: het Rijk voorop, maar ook de regionale en lokale politiek. “Alle micro-oplossingen die we nu bedenken, zijn een druppel op de gloeiende plaat. Vaak werken de maatregelen van de verschillende bestuurslagen elkaar zelfs tegen. Daarom pleit ik voor meer focus en daadkracht in de vorm van een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk.”

Reageer op dit artikel