nieuws

NHG zet tussenstap en verlaagt premie tot 0,9 procent

Financiële planning 1534 PA

De borgtochtprovisie voor een hypotheek met NHG daalt in 2019 een tiende procentpunt. Woningkopers betalen volgend jaar niet meer 1 procent van hun hypotheek, maar 0,9 procent. De NHG spreekt zelf van een tussenstap en wil de komende jaren de premie nog verder verlagen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning heeft ook de nieuwe kostengrens gepubliceerd. Die komt voor 2019 uit op 290.000 euro, afgelopen jaar was dat 265.000 euro.

NHG zet tussenstap en verlaagt premie tot 0,9 procent

De NHG is naar eigen zeggen zelf bezig met het ontwikkelen van een systematiek om een premie te bepalen voor de langere termijn die zowel in goede als slechte tijden te handhaven is. Dat eigen onderzoek is nog niet afgerond omdat er ‘additionele vragen aan de NHG zijn gesteld.’ In overleg met minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft de NHG daarom afgesproken om de NHG volgend jaar alvast te verlagen met een klein stapje.

‘Mogelijkheden’

“We streven naar een borgtochtprovisie die zo hoog is als het moet, maar zo laag als het kan”, zegt NHG-directeur Arjen Gielen. “Het is belangrijk om verantwoorde financiering van een eigen woning zo toegankelijk mogelijk te maken, dus willen we de borgtochtprovisie zo laag zetten als dat kan. Daarvoor zijn gezien de huidige ontwikkeling van het fonds, zeker mogelijkheden.” Volgens Gielen is de verlaging tot 0,9 procent een tussenstap en gaat de NHG in 2019 opnieuw onderzoeken of de premie verder omlaag kan.

Oppotten

Uit het laatste kwartaalbericht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning bleek dat het garantiekapitaal (€ 1,2 mld) ten opzichte van de gegarandeerde schuld nog nooit zo hoog geweest is als nu. De kapitaalratio bedroeg in juli 0,59 procent. In de vier crisisjaren nam dat percentage af met in totaal 0,8 procentpunt. Nu komt er jaarlijks 0,6 procentpunt bij. Dat riep vraagtekens op over de premie van de NHG die in de crisisjaren fors werd opgeschroefd.

Reageer op dit artikel