nieuws

Knab: ‘Ontsnap aan boeterente met ABA-constructie’

Financiële planning 3002

Knab heeft verbazing gewekt door consumenten op de eigen website te wijzen op de ABA-constructie als mogelijkheid om een boeterente te ontlopen. Met de ABA-constructie wordt een woning verkocht (A) aan een bekende (B) om die binnen zes maanden weer terug te kopen (A). De beroepsvereniging van notarissen heeft leden opgeroepen niet mee te werken aan dergelijke schijnconstructies. En ook Aegon, moederbedrijf van Knab, geeft aan dat de ABA-methode ongeoorloofd is en indruist tegen de aflossingsvoorwaarden.

Knab: ‘Ontsnap aan boeterente met ABA-constructie’

In het artikel ‘Boeterente hypotheek: zo ontsnap je eraan!’ schrijft een medewerker van Knab over de rentevergoeding bij het oversluiten van een hypotheek. “Ontzettend zuur natuurlijk, als je die boeterente moet betalen. Het kan het voordeel van oversluiten of aflossen namelijk dusdanig drukken dat het niet of nauwelijks meer loont. Balen, maar niet getreurd: er zijn manieren om hieraan te ontsnappen. Lees je mee?”

Alsnog boeterente

“Je huis verkopen klinkt misschien een beetje heftig. En dat is het ook. Toch is het een manier om de boeterente te omzeilen”, vervolgens legt de medewerker uit hoe de ABA-constructie werkt. In 2016 hebben verschillende geldverstrekkers al eens uitgesproken dat deze ‘ontsnappingswijze’ niet is toegestaan. Zo zei de Rabobank bijvoorbeeld dat de bank alsnog een boeterente zal opleggen als achteraf blijkt dat er geen verhuizing heeft plaatsgevonden.

Voor Knab is dat echter geen reden om de truc expliciet te ontraden. “De ABA-constructie is in principe niet verboden. Wel staat in de hypotheekvoorwaarden dat ‘verkoop’ van een huis géén papieren constructie mag zijn. De geldverstrekker zal dit dan ook niet waarderen”, schrijft Knab.

Geen visie van de bank

Volgens een woordvoerder is de informatie in de ‘Knab Bieb’ niet per se de visie van de bank. “Het is geen plek waarop we statements vanuit Knab plaatsen, maar waar we artikelen plaatsen die inspelen op actualiteit en informatiebehoefte. Dit sluit aan op onze missie om mensen financieel slimmer te maken”, schrijft de woordvoerder in een reactie.

Nuance

Het artikel is volgens hem ontstaan omdat de bank vragen kreeg over de constructie. De woordvoerder zegt dat er inhoudelijk niet veel mis is met het verhaal, er worden ook alternatieven als rentemiddeling en boetevrij aflossen besproken. “We raden de ABA-constructie zeker niet aan. Het is echter wel iets dat bestaat en waar we dus over willen informeren.” Volgens Knab had de toon van het artikel wel anders gemoeten en wordt het artikel daarom vandaag aangepast. “We begrijpen dat het verkeerd kan overkomen en dat meer nuance hier gepast is.”

Reageer op dit artikel