nieuws

Jungo sluit eerste crowdfundhypotheek in Nederland

Financiële planning 994

De eerste campagne van hypotheekverstrekker Jungo is afgerond. Het Leidse stel Ivo en Kim haalde via crowdfunding 68.000 euro op. “Over twee weken zitten ze bij de notaris”, zegt mede-oprichter van Jungo Vincent van den Noort. Volgens hem werd het geld bij elkaar gebracht door in totaal 110 investeerders. Woningkopers kunnen via Jungo tot maximaal 20 procent van de hypotheek bij particuliere investeerders lenen. De koper krijgt een korting op de rente en de investeerders een hoger rendement dan bij de bank.

Jungo sluit eerste crowdfundhypotheek in Nederland

Van den Noort kan niet exact zeggen wat het gemiddelde bedrag is dat door investeerders werd bijgedragen in deze eerste campagne. “Veel mensen hebben het minimum van 250 euro geïnvesteerd, een aantal 500 en nog een aantal daarboven.”

De nieuwe hypotheekverstrekker heeft investeerders aangeraden om niet in één keer het hele budget in één campagne te steken. Als een crowdfundcampagne van een klant niet voor 100 procent rondkomt, dan garandeert funder Aegon nog steeds de volledige hypotheeksom.

Rollende pilot

Jungo is momenteel bezig aan ‘een rollende pilot.’ “We zijn begonnen met dertien adviseurs en vier kantoren en we sluiten nu dagelijks nieuwe adviseurs aan”, zegt Van den Noort. Volgens hem lopen er op dit moment nog geen nieuwe campagnes. “We staan nog niet in de rentelijstjes. Dat gaat ons straks wel helpen, op 20 en 30 jaar vast zijn we de scherpste. Zelfs als de crowd niet meedoet.”

Reageer op dit artikel