nieuws

Hypotheekshop: Innovatie in hypotheekland heeft keerzijde

Financiële planning 1575

Oplopende wachttijden en minder ruimte voor maatwerk zijn volgens De Hypotheekshop enkele nadelen van (technologische) veranderingen in de hypotheekmarkt die juist de snelheid moeten verhogen. De franchiseketen, onderdeel van CMIS Group, noemt de afname van het aantal nieuwe ORV’s en de rol van validatiebedrijven bij de inkomensvaststelling voor ondernemers als voorbeelden van innovatie met kinderziektes en keerzijden. 

Hypotheekshop: Innovatie in hypotheekland heeft keerzijde

De Hypotheekshop constateert dat sinds het vervallen van de verplichting van een overlijdensrisicoverzekering door de NHG meer mensen in komen aanmerking voor een hypotheek. “Tegelijk is het zorgelijk dat enkele verzekeraars de laatste maanden een daling opmerken van 20%-30% in aangevraagde ORV’s”, aldus De Hypotheekshop in haar ‘Maandmonitor’.

Minder maatwerkruimte

Het vaststellen van het inkomen van zelfstandigen door gespecialiseerde, derde partijen heeft er volgens de franchiseketen voor gezorgd dat  ook startende ondernemers meer mogelijkheden hebben gekregen bij het financieren van een woning. Bezwaren zijn volgens de Hypotheekshop echter de oplopende tijdslijnen bij deze partijen, het verschuiven van de kosten naar de consument en de verminderde ruimte voor maatwerk.

Zakelijke leaseauto

Acceptatie op basis van het digitale sociale verzekeringsloon, middels het UWV-verzekeringsbericht heeft volgens de franchiseketen als voordeel dat er in een aantal situaties geen foutgevoelige werkgeversverklaring meer hoeft te worden aangeleverd. Wel wijst het bedrijf er op dat binnen het sv-loon belangrijke informatie over bijvoorbeeld een zakelijke leaseauto of inkomensbestanddelen als overwerk en bonussen wegvallen.

Validatie taxatierapporten

Ten slotte noemt de Hypotheekshop de validatie van taxatierapporten als voorbeeld van een innovatie met een keerzijde. De franchiseketen wijst erop dat niet alle niet alle onderpanden in aanmerking voor komen validatie, wat de financierbaarheid vermindert. “Wij vinden het daarom belangrijk dat bij het evalueren en doorontwikkelen van genoemde aanpassingen ook oog is voor de (onbedoelde) keerzijden van deze vernieuwingen”, aldus de Hypotheekshop.

Reageer op dit artikel