nieuws

Het team bijzondere uitvaarten is er voor iedereen

Financiële planning 1700

Iedere uitvaart is bijzonder, want elk mens is uniek. Maar bij sommige uitvaarten komt wat meer kijken dan gebruikelijk. Voor die situaties heeft Monuta het Team Bijzondere Uitvaarten (TBU) opgericht. Directeur Hans Bleijerveld legt uit hoe dat werkt en heeft een tip: “Ook adviseurs kunnen ons team inschakelen voor hun klanten.”

Het team bijzondere uitvaarten is er voor iedereen

De belangrijkste drijfveer van Bleijerveld is het zorgen voor een afscheid met een goed gevoel. “Dat gunnen wij iedereen en dat vereist dat je in je organisatie kennis en kunde hebt om voor iedereen een passend afscheid te kunnen bereiden. We willen graag dat mensen iets in handen krijgen dat ervoor zorgt dat ze weer verder kunnen met hun leven en dat ze troost en kracht geeft.”

Wanneer wordt jullie team ingeschakeld?

“Wij spreken in de regel van een bijzondere uitvaart wanneer er een derde betrokken is bij het regelen van de uitvaart; een andere organisatie of instelling. Normaal gesproken spreekt de uitvaartverzorger met de familie. Bij een uitvaart van bijvoorbeeld Defensie of de politie is er ook altijd een functionaris bij. Die stelt de familie over het algemeen ook vragen. Wij willen beiden de familie ontzorgen. Zij moeten de gelegenheid krijgen om in alle rust en waardig afscheid te nemen. Wij zorgen er dan voor dat de familie één gesprekspartner heeft. We bundelen alle vragen in één persoon.”

Kan een adviseur ook een beroep op jullie doen?

“Dat kan in verschillende situaties. Als er bijvoorbeeld een politieman of brandweervrouw overlijdt, dan is er sprake van zo’n bijzondere uitvaart. De adviseur kan de nabestaanden dan wijzen op ons Team Bijzondere Uitvaarten. Denk ook aan de uitvaart van een veteraan, of een uitvaart waarbij zeer veel mensen aanwezig zijn. Zo  zijn wij gespecialiseerd in het begeleiden van grote groepen (vanaf 750 gasten) zodat alles soepel verloopt. In feite komt iedereen in aanmerking voor een bijzondere uitvaart. Wie bijzondere wensen heeft met betrekking tot zijn uitvaart, kan zich door ons laten adviseren en begeleiden.”

Hoe werkt jullie team?

“Wij zijn getraind in het verzorgen van uitvaarten voor bijzondere doelgroepen. Zo zijn we ook betrokken bij staatsbegrafenissen. Ons team telt 15 medewerkers. Mijn collega Lydia Jager en ik doen dat fulltime en de rest is regulier uitvaartverzorger of praktijkopleider. Ze zijn er allemaal op voorbereid dat ze ineens moeten worden ingezet, ook in het buitenland.”

De malariapillen liggen altijd klaar.

“Regelmatig worden we ingezet bij rampen en calamiteiten, dus we moeten snel kunnen schakelen: binnen 30 minuten moet het team operationeel zijn. De malariapillen liggen altijd klaar. In Nederland zijn wij het enige team op dit gebied. Ik durf zelfs te zeggen dat we wereldwijd het meest ontwikkelde uitvaartteam zijn. In 2010 was bijvoorbeeld de protocolafdeling van toenmalig president Obama geïnteresseerd in hoe wij dingen aanpakken. Ik denk dat dat komt doordat andere landen meer aandacht hebben voor het uiterlijk vertoon, terwijl we in Nederland tot de kern komen en ons afvragen: waarom doen we de dingen zoals we ze doen?”

Hebben jullie dan wel tijd voor de meer ‘gewone bijzondere’ uitvaarten?

“Wij willen graag dat iedereen kan profiteren van de kennis en ervaring die we opdoen. We willen een kwaliteitsbedrijf zijn. En de uitvaart moet passen bij iemands leven. Als je de overledene niet hebt gekend, moet je na afloop van de uitvaart toch het gevoel hebben dat het een bekende was. Daar is onze dienstverlening op gericht. Een uitvaartverzorger heeft maar een paar maal in zijn carrière te maken met een bijzondere uitvaart. Daarom willen we de uitvaartverzorger, maar ook de familie helpen door de kennis en kunde te delen die wij in huis hebben.”

Dit is een partnerbijdrage van Monuta. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Monuta.

Meer weten over Monuta? Lees hier meer.

Reageer op dit artikel