nieuws

HDN: Nu zelfs minder hypotheekaanvragen dan in luwe zomermaanden

Financiële planning 1293

Het aantal hypotheekaanvragen vertoont een dalende lijn. In het derde kwartaal vroegen vooral starters en doorstromers minder hypotheken aan dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Hypotheken Data Netwerk. Opvallend in de cijfers: in september waren er minder hypotheekaanvragen dan in vakantiemaand augustus.

HDN: Nu zelfs minder hypotheekaanvragen dan in luwe zomermaanden

Starters en doorstromers vroegen in het derde kwartaal van 2018 5% minder hypotheken aan via het netwerk van HDN dan in het tweede kwartaal. Volgens het Hypotheken Data Netwerk is vooral de daling in september ten opzichte van de maanden ervoor opvallend. Normaal gesproken trekt na de zomervakantie het aantal aanvragen weer aan.

De grootste procentuele daling van het aantal hypotheekaanvragen vond plaats in Noord-Limburg en het zuiden van Noord-Brabant. Op Vlieland en Ameland steeg de vraag het hardst.

Prijsstijging zwakt af

De woningwaarde blijft volgens HDN stijgen. Een gemiddelde woning kost inmiddels € 338.000. Dat is 7% meer dan in het derde kwartaal van 2017. De prijsstijging vlakt volgens de dataverzamelaars wel af. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 is nog maar sprake van een verhoging van 1,8%.

Voor starters is de gemiddelde koopprijs € 277.000. In en rond Amsterdam lukt het al niet meer met NHG te kopen. Starters nemen gemiddeld € 37.350 eigen geld mee.

Oversluiters booming

Ondertussen is de markt voor oversluiters nog steeds booming, aldus HDN. Afgelopen drie maanden sloot een kwart meer huiseigenaren hun hypotheek over dan in dezelfde periode vorig jaar. De meerderheid (61,1%) van de oversluiters kiest voor een deels aflossingsvrije hypotheek. Onder doorstromers is dat 40,6%, van de starters kiest maar 6,9% daarvoor.

Bij 30% van de hypotheekaanvragen is meer dan de helft van de hypotheek aflossingsvrij. Dat aantal neemt toe ten opzichte van 2017. Bij 8,9% van de aanvragen ging het om volledig aflossingsvrij. De gemiddelde LTI bedroeg ruim 3,5. Starters nemen een hypotheek voor 4 keer het gezamenlijk jaarinkomen.

Lange rentevaste periode

Volgens HDN koos vrijwel iedereen in het derde kwartaal voor zekerheid. De rente wordt gemiddeld voor 17 jaar vastgezet. Ook ziet het datanetwerk het aantal aanvragen voor een rentevaste periode van 30 jaar toenemen. Zzp’ers kiezen meestal voor een iets minder langere rentevast periode dan andere hypotheekaanvragers.

Reageer op dit artikel