nieuws

Dela ziet verdienmodel in vingerafdrukken overledenen, maar deinst terug na commotie

Financiële planning 1561

Het leek uitvaartconcern Dela een goed idee om voortaan standaard vingerafdrukken af te nemen bij overledenen om deze vervolgens verwerkt als sieraad aan te kunnen bieden aan nabestaanden. Maar nadat een van hen eerder vandaag haar beklag deed in de radioversie van consumentenprogramma Radar past de uitvaartverzekeraar en -verzorger ijlings haar werkwijze aan. Nabestaanden moeten nu eerst expliciet toestemming geven voor het afnemen van de vingerafdrukken. 

Dela ziet verdienmodel in vingerafdrukken overledenen, maar deinst terug na commotie

In  Radar kwam  het  verhaal van nabestaande Ellie aan bod. Enkele weken na de dood van haar schoonvader werd ze per mail benaderd door Dela met de vraag of zij van de vingerafdruk van hun overleden vader een ring of een ketting wilden laten maken. De kosten lagen tussen de 124 en 1.320 euro.

Apparaatje op smartphone

Geschrokken nam de vrouw contact op met Dela die haar bevestigde dat haar uitvaartverzorgers sinds september standaard vingerafdrukken afnemen. De Dela-medewerkers hebben daarvoor een apparaatje dat ze op hun smartphone kunnen klikken. Nabestaanden konden dit alleen voorkomen door het tijdig bij de uitvaartverzorgers aan te geven.

Opt-out systeem

Volgens directeur uitvaartdiensten Chris Beaulen speelde Dela met het afnemen van vingerafdrukken volgens een opt-out systeem in op de wensen van een deel van de nabestaanden. In een persverklaring zegt hij: “Voor 1 september jl. waren nabestaanden nogal eens teleurgesteld dat een vingerafdruk op een later moment niet meer kon worden afgenomen terwijl zij toch graag een vingerafdruk als blijvende herinnering hadden gewild. Om ook voor deze families iets te kunnen betekenen, hebben we onlangs onze werkwijze gewijzigd.”

Vragen aan minister

De kritiek op deze werkwijze was echter niet van de lucht. Advocaat Eric Osinga sprak in de Radaruitzending van een rare gang van zaken. “Niet alleen lijkt mij dit juridisch onjuist gelet op de privacywetgeving, maar je kunt je afvragen of hiermee niet ook een ethische grens wordt overschreden.” CDA-Kamerlid Chris van Dam sprak van een “bizarre situatie” en kondigde aan minister  Dekker (Rechtsbescherming) te gaan vragen een eind te maken aan deze “zeer ongepaste praktijken.”

Standaardafname teruggedraaid

Geschrokken door alle commotie draait Dela de standaardafname van vingerafdrukken nu weer terug naar het model waarbij dat alleen gebeurt als er toestemming is van de nabestaanden. Volgens het uitvaartconcern heeft de standaardafname de afgelopen 2 maanden bij 3 van de 4.000 uitvaarten tot klachten geleid. Beaulen: “Hoe goed bedoeld ook, zoals het nu uitpakt is dat voor ons onacceptabel. In onze dienstverlening speelt emotie een grote rol en dus nemen we alle facetten en details van de uitvaart heel serieus. Daarom zal Dela haar beleid per omgaande terugdraaien en in overleg met haar leden op zoek gaan naar een andere werkwijze waarmee we het goed kunnen doen voor alle nabestaanden.”

Reageer op dit artikel