nieuws

Betalingsprobleem dreigt voor 200.000 huishoudens met aflossingsvrije hypotheek

Financiële planning 1973

Voor 200.000 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek dreigen de maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt. Dit blijkt uit een eerste analyse van ruim 56.000 mensen die de speciale hypotheekscan van Vereniging Eigen Huis hebben ingevuld. Over de grootte van de groep mogelijke probleemgevallen bestaan verschillende inzichten. 

Betalingsprobleem dreigt voor 200.000 huishoudens met aflossingsvrije hypotheek

Ongeveer 10% van de twee miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek loopt een risico op betalingsproblemen, zo blijkt uit de scan. Van de huiseigenaren die hun hypotheek niet aflossen, zegt 90% de rentelasten ook na pensionering wel goed te kunnen betalen.

Nuancering Hoekstra

Hoe groot de groep daadwerkelijk is, daarover verschillen de meningen. Adviesbedrijf Ikbenfrits.nl hield het eerder dit jaar op 1 op de 6 huishoudens. Bij een gehanteerde doelgroep van 2,5 miljoen huishoudens zou dat neerkomen op 420.000 huishoudens. Minister Hoekstra nuanceerde eerder nog de grote getallen. Hij wijst erop dat veel huishoudens nog ruimschoots de tijd hebben om een restschuld of een gedwongen verkoop te voorkomen.

Naar hypotheekadviseur gaan

“Het onderwerp leeft duidelijk onder huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek”, zegt Nico Stolwijk van Vereniging Eigen Huis. “De hypotheekscan is op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijkertijd met de Aflossingsblij-campagne van de banken. Het is een eenvoudige manier om zelf te onderzoeken hoe je er later financieel voor staat. De uitkomst kan een grote groep huiseigenaren geruststellen. Anderen krijgen het advies om naar hun hypotheekadviseur te gaan en te bespreken welke maatregelen ze nu kunnen nemen, zodat problemen over een aantal jaren kunnen worden voorkomen.”

Gratis ‘hersteladvies’

Wat dat laatste betreft stelde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer onlangs nog op amweb dat het hersteladvies wat hem betreft gratis geleverd dient te worden door het intermediair. Al teveel applaus van de adviesbranche oogstte hij daar niet mee.

 

Reageer op dit artikel