nieuws

‘ABN Amro vindt geen geschikte koper voor Stater’

Financiële planning 2361

Hypotheekdochter Stater is door moederbedrijf ABN Amro weer uit de etalage gehaald. Dat melden ingewijden aan het FD. De bank doet zelf geen uitspraken over de verkoop, maar anonieme bronnen geven aan dat er geen kopers waren die de vraagprijs van circa 225 miljoen euro wilden betalen. Stater handelt de financiële administratie af van verschillende hypotheekaanbieders, waaronder Munt, de Volksbank en ABN Amro zelf.

‘ABN Amro vindt geen geschikte koper voor Stater’

ABN Amro besloot dit voorjaar om een koper te zoeken voor Stater. De bank zou zich daarmee de vrijheid verschaffen om zelf een andere verwerker te vinden en Stater een grotere kans om bijvoorbeeld Rabobank of ING als klant binnen te halen. “De vraag kwam intern periodiek weer naar voren: willen we de controle houden over deze activiteit? Want als je het verkoopt kom je op afstand te staan van een belangrijk onderdeel van het proces. En je geeft andere partijen kans om deze markt in Nederland te betreden”, zegt een anonieme bron tegen het FD.

Schaalvoordeel

Volgens de krant waren er verschillende grote IT-bedrijven en investeringsmaatschappijen geïnteresseerd om Stater over te nemen, maar liepen die te hoop tegen de vraagprijs. Een betrokkene zegt tegen het FD dat er nauwelijks nog groei in het bedrijf zit. Een geïnteresseerde partij zou het vooral moeten hebben van schaalvoordelen. Stater zegt 1,3 miljoen hypotheken in Nederland te verwerken. In 2016 behaalde het bedrijf een winst van 7,2 miljoen euro op een omzet van 164 miljoen.

Reageer op dit artikel