nieuws

Wim Flikweert (ING): ‘In een markt met schaarste zijn regels nodig’

Financiële planning 1290

Met maatwerk kunnen consumenten op basis van gezond verstand aan een passende hypotheek worden geholpen. Voor Wim Flikweert, manager Wonen bij ING, is het goed dat de contouren daarvoor zijn gezet. Maar hij waarschuwt ook dat individuele verruiming niet mag afleiden van het kernprobleem: schaarste op de woningmarkt. “We nemen maatwerk serieus. Maar vraag is steeds: help je de klant en per saldo de woningmarkt ermee? Alleen maar geld pompen heeft geen zin.” Wim Flikweert spreekt 27 september op am:hypotheken over maatwerk.

Wim Flikweert (ING): ‘In een markt met schaarste zijn regels nodig’

Is er vanuit de regelgeving voldoende ruimte om maatwerk te bieden?
“Dat denk ik wel. We zijn veel actiever geworden op het gebied van maatwerk. Ik denk dat de oprichting van het Platform Maatwerk vorig jaar een heel goed initiatief is geweest. Bijvoorbeeld voor senioren hebben we sturing kunnen geven aan het proces. Voorheen vroegen we onszelf vaak af: ‘mag dat, kan dat?’ Dus het is heel erg nuttig voor ons geweest dat de contouren zijn gezet. De vraag is altijd, hoe ver ga je met maatwerk? Je wil natuurlijk tegemoetkomen aan de vraag, maar tot wanneer is het nog doelmatig? Dat is denk ik ook iets wat de markt moet uitvinden.”

Woonruimte is het kernprobleem

Op welk gebied ontbreekt het nog aan goede richtlijnen?
“Dan denk ik bijvoorbeeld aan ouders die hun kind helpen met een hypotheek. Ouders kunnen een schenking doen of garant staan voor hun kinderen. Maar is zo’n garantstelling iets waar je eindeloos vanuit kunt gaan? In welke mate moet je dat vastleggen? Daar ontstaat nog wel eens frictie.”

Voormalig AFM-toezichthouder Paul Schuiling zei dat we moeten oppassen dat afwijken niet de nieuwe norm wordt. Is dat een reëel risico?
“Ja. Ik denk dat we goed in het oog moeten houden wat we willen bereiken. In sommige gevallen is maatwerk heel goed. In andere gevallen kan het heel interessant klinken, maar moet je je afvragen wat het betekent om iemand meer financiële ruimte te geven. Het is ook niet altijd in hun belang. Er heerst schaarste op de woningmarkt. Heel veel mensen willen een huis. We moeten voorkomen dat maatwerk een middel wordt om je budget tot het uiterste te rekken.”

Senioren die vastzitten in een dure koopwoning kunnen sinds kort verhuizen met een hypotheek op basis van werkelijke lasten. Is dat een maatregel waar duur hurende jongeren ook mee geholpen zouden zijn?
“Ik denk dat je altijd individueel moet bekijken wat in hun belang is. Maar voor starters kun je minder dan bij senioren met een richtlijn komen. Het is een veel gemengdere populatie, met in hun levensfase ook meer onzekerheden. Het grootste probleem van starters is dat er te weinig huizen zijn. Als er tien starters zijn die met de reguliere financiering een bepaalde woning kunnen en willen kopen, wat is dan het belang van de elfde die bij je komt en die je helpt met extra financiële ruimte? Dat is een lastige afweging.”

Zijn werkelijke lasten een betere methode om een maximale hypotheeksom op te berekenen?
“Dat is een andere kwestie. Als je de huidige toetsingsmethode loslaat, voeg je meer financieringscapaciteit toe aan de markt. Individueel is dat misschien leuk, maar het aantal woningen neemt er niet door toe. Die extra ruimte gaat alleen in de prijs zitten. Lagere lasten leiden ook tot hogere hypotheken. Dus je moet je altijd afvragen wat uiteindelijk het totaalplaatje is.

Woonruimte is het kernprobleem. Door alleen maar meer geld in de markt pompen, los je dat niet op. In een markt met schaarste zijn regels nodig, anders wordt het haasje over: wie kan de allerhoogste prijs betalen voor een woning. Die grenzen moeten er zijn. Dus generiek verruimen: niet doen.”

Heeft ING als geldverstrekker een verantwoordelijkheid in het oplossen van de woningschaarste?
“We vinden die woningschaarste absoluut een punt, dus we spreken daar zeker over en willen ook een bijdrage leveren aan de discussie. Er wordt momenteel sterk ingezet op het bouwen van woningen, maar dat is een heel lang traject. Er zijn ook andere manieren om woonruimte te creëren. Zo hebben we ruim 4,3 miljoen koopwoningen. Benutten we die bestaande woningvoorraad optimaal? Kun je woningen splitsen en wat is er mogelijk met tiny houses? Het verbeteren van infrastructuur kan ook helpen. Als je bereid bent om maximaal een uur van je werk te wonen, dan hebben we met het verbreden van de A2 de Randstad met 10 kilometer vergroot. We doen daar ook onderzoek naar: hoe kijken mensen tegen de problematiek en de mogelijke oplossingen aan?”

Wim Flikweert spreekt ook op am:hypotheken, 27 september in de jaarbeurs in Utrecht. Het congres staat compleet in het teken van maatwerk. Andere sprekers zijn onder meer Wouter Schilperoort (Binnenlandse Zaken), Harrie-Jan van Nunen (De Financiële Makelaar), Karin Polman (Florius) en Marcel Warnaar (Nibud). Kijk voor het volledige programma en alle andere sprekers op hypotheken.amweb.nl en meld je aan!

Reageer op dit artikel