nieuws

VvAA roept op tot afschaffing natte handtekening in hypotheekadvies

Financiële planning 1247

Het bemiddelingstraject voor hypotheken kan veel efficiënter, vindt Doron Themans. Op am:hypotheken pleitte de innovatiemanager van VvAA onder meer voor het afschaffen van de natte handtekening. “Ik weet dat ik geldverstrekkers er misschien mee tegen het hoofd stoot, maar als we daar nu allemaal mee stoppen en alleen nog digitale handtekeningen gaan zetten, dan gaan ze vanzelf mee.” Themans nodigde andere intermediairs uit om te kijken hoe zij bijvoorbeeld in het vermogensbeheer alles al digitaal doen.

VvAA roept op tot afschaffing natte handtekening in hypotheekadvies

Themans noemde ook de verschillen in het lijstje vereiste documenten bij de verschillende geldverstrekker als grief op het congres. Daarnaast verschillen ook nog eens de eisen op documentniveau. Als voorbeeld noemde Themans een expat die zijn offerte afgekeurd zag worden omdat die was ondertekend met een zwarte in plaats van een blauwe pen.

Andere valuta

Op am:hypotheken sprak Themans over zijn ervaringen als hypotheekverstrekker in een nichemarkt. In hetzelfde blok gaf Henk Jansen van Expat Mortgages een presentatie over hypotheekadvies aan expats. Ook Jansen had een oproep aan de aanwezige hypotheekverstrekkers. “Het zou heel mooi zijn als er wat meer geldverstrekkers andere valuta dan alleen euro’s zouden accepteren. Op dit moment is dat er slechts één”, zegt Jansen.

Proces omdraaien

Hendrik Schakel, een van de oprichters van advieskantoor Viisi, ziet dat zijn hoogopgeleide doelgroep vaak onzeker is in de periode nadat ze op een huis geboden hebben. Schakel zou blij zijn als het proces tussen het bieden op een huis en acceptatie van de hypotheek wordt omgedraaid. Eerst akkoord op een hypotheek en dan pas het bod.

Reageer op dit artikel