nieuws

Svn geeft nog onbeminde Verzilverlening zetje in de rug

Financiële planning 686

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (Svn) gaat de eerste 30 gemeenten die aan hun inwoners een Verzilverlening beschikbaar stellen, daarvoor compenseren. Maximaal 100 van die leningen komen voor rekening van de Svn. Zo wil de stichting het product stimuleren.

Svn geeft nog onbeminde Verzilverlening zetje in de rug

De Verzilverlening zag begin dit jaar het levenslicht. Met de lening kunnen senioren de overwaarde van hun woning gebruiken om langer zelfstandig, asbestvrij en aardgasloos te wonen. In feite is het een omgekeerde hypotheek: wie de lening afsluit, kan de opgebouwde overwaarde gebruiken om de woning aan te passen. Bij overlijden, bij verkoop van de woning of aan het einde van de looptijd wordt de lening afgelost.

Volgens Svn-directeur Jan Willem van Beek zijn gemeenten enthousiast over deze nieuwe lening. Toch bieden nog maar zes gemeenten het product aan. Die terughoudendheid wijt Van Beek aan de nieuwigheid van de lening.

Rijk in stenen

Daarom stelt Svn nu maximaal 100 extra Verzilverleningen beschikbaar. Die zijn voor de eerste 30 gemeenten die minimaal een kwart miljoen euro op hun begroting zetten voor het product. Zo hoopt het stimuleringsfonds de lening een duwtje in de rug te geven. Hoeveel Verzilverleningen SVn beschikbaar stelt, hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. Het fonds betaalt per gemeente maximaal vijf leningen.

“Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda. Senioren zijn vaak rijk in de stenen, maar onzeker over hun besteedbaar inkomen. Wij willen gemeenten die het goede voorbeeld geven stimuleren en samen met de koplopers leren hoe we de Verzilverlening optimaal inzetten. Daarmee kunnen we andere gemeenten verder helpen”, aldus Van Beek.

Reageer op dit artikel