nieuws

‘Kijk bij hypotheekadvies meer naar het toekomstperspectief’

Financiële planning 1205

“Bij hypotheekadvies wordt te veel gekeken naar de huidige situatie. Ik zou willen dat we meer een doorkijkje maken naar het toekomstperspectief.” Dat zei Marcel Warnaar van het Nibud donderdagmiddag tijdens de paneldiscussie over maatwerk tijdens am:hypotheken in Utrecht.

‘Kijk bij hypotheekadvies meer naar het toekomstperspectief’

Warnaar, wetenschappelijk medewerker van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), reageerde in de discussie op een voorstel van Harrie-Jan van Nunen, directeur van de Financiële Makelaar. Die deed een oproep tot gestandaardiseerd maatwerk binnen een bepaalde bandbreedte. “Dan kan de adviseur veel beter anticiperen. Nu toets je bij de klant en kijk je of je het bij een bank weg kunt zetten. Met een bandbreedte weet je dat het in principe goed is en moet je alleen nog toetsen of de klant het kan betalen.”

Kinderwens

“Het zal lastig zijn zo’n bandbreedte aan te geven”, reageerde Warnaar. “Hoe meer je gaat differentiëren, hoe ingewikkelder het wordt, want hoe meer je moet controleren.” Als voorbeeld noemde hij de vraag wanneer je kinderen moet meerekenen in je advies. “Is dat als je zwanger bent? Of als je een kinderwens hebt? We kijken te veel naar de huidige situatie, terwijl wij een doorkijk zouden willen hebben naar het toekomstperspectief.”

Explaingevallen

Het is in ieder geval belangrijk dat de overheid duidelijke regels stelt, was het standpunt van Wouter Schilperoort, hoofd Koop- en Kapitaalmarkt van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Voor de crisis was 25% van de hypotheken een explaingeval. “Zo kreeg je gevallen met 125% LTV. Daarom hebben we de regels helderder gemaakt”, aldus Schilperoort. Nu ligt volgens hem het aantal explaingevallen tussen de 3 en 5%. Dat mag wel wat hoger, vond Van Nunen, al zei hij dat 10% “geen doel op zich” hoeft te zijn.

Goede aanvraag

Aansluitend gingen vier geldverstrekkers, ASR, Woonfonds, ING en Florius, in debat. De kans op succes bij maatwerk hangt ook af van de aanvraag van de adviseur, zo werd duidelijk. “Tussen wetgeving en onze acceptatiecriteria zit ruimte”, aldus Petra Jansen op de Haar van ASR. “Een deel daarvan kunnen we honoreren en dat hangt af van een goede aanvraag.”

Verzilveren

Waar ASR zich op maatwerkgebied profileert op de startershypotheek met een langere looptijd, doet Florius dat met de verzilverhypotheek. “Senioren zijn vaak vermogend, maar het zit in stenen. Wij helpen ze met deze hypotheek langer in hun woning te laten wonen.” Een mooi product, zei Paul Bänziger van Woonfonds die verkondigde ook bezig te zijn met een dergelijke hypotheek. Wanneer die op de markt komt, kon hij echter nog niet zeggen.

Jansen op de Haar zegt er ook naar gekeken te hebben, maar heeft twijfels. “Wij moeten klanten gaan bellen die issues met hun aflossingsvrije hypotheek hebben. Moeten we dan direct na hun pensioen weer bellen dat ze wel geld bij ons kunnen lenen. Dan hoef je nu ook niet volledig af te lossen”, aldus de ASR Bank-directeur.

Wim Flikweert (ING) stelt sowieso een andere benadering voor. “Wij maken een andere keus. Wij rekken aan alle kanten zodat ouderen op basis van werkelijke lasten hun hypotheek kunnen betalen. Maar dat is wel de grens.”

Woningmarkt op gang

Op de vraag of geldverstrekkers kunnen helpen de woningmarkt weer op gang te krijgen, moest het panel het antwoord schuldig blijven. Te veel factoren spelen een rol waar zij geen invloed op hebben. Polman (Florius) wees erop dat 47% van de starters wordt bijgestaan door de ouders bij de financiering van een woning. “Misschien biedt dit een mogelijkheid om tot een oplossing te komen.”

Flikweert pleitte voor een beter gebruik van de bestaande woonruimte in Nederland. Volgens ING-onderzoek is 6% bereid het eigen huis met anderen te delen. “Dat zijn toch 140.000 woningen. Het is gek dat we hier nog niet iets mee doen. Niet alleen biedt het mogelijkheden voor financiering, je zorgt ook voor gezelligheid voor ouderen.”

Reageer op dit artikel