nieuws

Kassa stort zich na Kifid-uitspraak op dalende ORV-premies

Financiële planning 4997

TV-consumentenprogramma Kassa stelt binnenkort de dalende premies van overlijdensrisicoverzekeringen aan de orde, evenals de moeite die consumenten hebben om over te stappen. Kifid bepaalde deze zomer dat adviseurs hun klanten er expliciet op moeten wijzen als de premies tijdens de looptijd dalen.

Kassa stort zich na Kifid-uitspraak op dalende ORV-premies

Kassa kaart het thema aan in de uitzending van 6 oktober. Op de website roept de redactie van het tv-programma consumenten op hun ervaringen te delen. “De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren spectaculair gedaald. Maar oversluiten tegen een lagere premie is niet altijd mogelijk”, aldus de oproep.

Mensen met een ORV die ze een tijd geleden hebben afgesloten en die overwegen over te stappen, kunnen zich ook melden. Het programma, met presentator Brecht van Hulten, wil deze consumenten helpen te bekijken of overstappen zin heeft.

Adviseur moet vergoeden

Kassa haakt met de oproep in op een principe-uitspraak van Kifid die deze zomer voor veel reuring zorgde. De Geschillencommissie bepaalde dat adviseurs hun klanten expliciet moeten laten weten als de ORV-verzekeraar de premie fors heeft verlaagd. Een tussenpersoon die dat naliet moest ruim € 3.200 aan te veel betaalde premie vergoeden.

‘Bom onder portefeuilles’

Sander Franken van de nieuwe aanbieder Hera vermoedt dat de uitspraak een bom kan zijn onder bestaande portefeuilles. “Adviseurs komen onder vuur te liggen van klanten, hun advocaten en wellicht claimstichtingen”, zei hij. Expert massaclaims Ab Flipse verwacht niet dat claimstichtingen met de uitspraak aan de haal zullen gaan. Maar, waarschuwt ook hij, de uitspraak kan wel “killing” zijn voor het intermediair. Hij denkt dat kleine groepjes klanten van dezelfde adviseur samen naar de rechter stappen.

‘Geen verstrekkende gevolgen’

Verzekeringsadvocaat Coen Fledderus nuanceert deze beweringen. Volgens hem hoeft het Kifid-oordeel geen verstrekkende gevolgen te hebben. “Van een redelijk handelend en bekwaam adviseur hoeft naar mijn mening niet verwacht te worden dat hij voortdurend in de gaten houdt of er een geringe premiebesparing behaald kan worden”, aldus de advocaat. Fledderus vindt veralgemenisering van de Kifid-uitspraak niet voor de hand liggen.

Reageer op dit artikel