nieuws

‘Hypotheekadviseurs bedreigen de onafhankelijkheid van taxateurs’

Financiële planning 2104

Hypotheekadviseurs fluisteren regelmatig bij taxateurs in welk taxatiebedrag gewenst is. Dat zet de kwaliteit en onafhankelijkheid van de taxateurs onder druk. Dagblad Trouw schrijft dat vandaag naar aanleiding van gesprekken met brancheverenigingen NVM en VBO Makelaar. Uit een rondgang van de krant blijkt dat kritische taxateurs die te laag taxeren soms niet betaald worden, of door adviseurs van de voorkeurslijstjes worden geschrapt.

‘Hypotheekadviseurs bedreigen de onafhankelijkheid van taxateurs’

Volgens Trouw worden vooral in de vier grote steden taxateurs flink onder druk gezet om zo hoog mogelijk te taxeren. Als ze lager taxeren dan een klant geboden heeft, moet de consument een deel van de koopsom uit eigen zak betalen. VBO-directeur Hans van der Ploeg vindt dat daar een perverse prikkel vanuit gaat. “Want de hypotheekverstrekker, de hypotheekadviseur en de koper zijn allen gebaat bij de taxatiewaarde die ervoor zorgt dat de koop doorgaat zonder dat er eigen geld bij hoeft”, zegt Van der Ploeg tegen Trouw.

Voorkeurslijsten

Volgens Van der Ploeg werken adviseurs maar ook geldverstrekkers met voorkeurslijstjes. Banken geven aan dat dit niet is om de waarde op te krikken, maar om de kwaliteit van de taxaties te waarborgen. Van der Ploeg ziet echter dat kritische taxateurs het snel aan de stok krijgen met hun opdrachtgever. “Nota’s worden niet betaald, opdrachtgevers trekken zich terug en taxateurs worden geschrapt van de voorkeurslijstjes”, zegt de VBO-directeur.

Omdat verkopers en makelaars de omhooggestuwde prijzen als nieuw uitgangspunt nemen voor andere woningen, ontstaat er een vicieuze cirkel. Volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma zou de oplossing liggen in een ander beloningsmodel. In de krant pleit hij ervoor dat de taxateur betaald zou moeten worden door een instantie die geen belang heeft bij de taxatie. “Dan hoeft een taxateur niet eens contact te hebben met koper of hypotheekadviseur”, aldus Jaarsma.

Rapporten afgekeurd

Validatie-instituut NWWI keurde de afgelopen twee jaar 20 tot 25 procent meer taxatierapporten af omdat de waarde van een woning te hoog was ingeschat. Een woordvoerder van NWWI kon tegenover Trouw niet bevestigen of dat komt omdat taxateurs zich door hun opdrachtgevers laten beïnvloeden. Volgens hem is dat niet uit de cijfers af te lezen en speelt ook de aangescherpte regelgeving een rol.

Reageer op dit artikel