nieuws

Harrie-Jan van Nunen: ‘Adviseur kan slecht uit de voeten met klantspecifiek maatwerk’

Financiële planning 928

De oprichting van het Platform Maatwerk vorig jaar heeft veel helderheid gecreëerd in de hypotheekmarkt. De minister is tevreden, de toezichthouder is tevreden. Maar het kan nog beter, vindt Harrie-Jan van Nunen van de Financiële Makelaar. “Er zit heel veel subjectiviteit in maatwerk.” Van Nunen pleit voor meer kaders, minder willekeur en een betere toetsingssystematiek. Op 27 september spreekt hij op am:hypotheken met Wouter Schilperoort (Binnenlandse Zaken) en Marcel Warnaar (Nibud) over maatwerkoplossingen.

Harrie-Jan van Nunen: ‘Adviseur kan slecht uit de voeten met klantspecifiek maatwerk’

Sluit de praktijk omtrent maatwerk nog wel aan op de theorie?
“Het werkt steeds beter. Het maatwerk dat er komt, wordt steeds beter toepasbaar. Het probleem is dat er te weinig aanbieders volgen. Het is nog een select groepje waar maatwerk toepasbaar is. Dat zal verscholen zitten in de fundingswijze, veel geldverstrekkers zijn distributeurs van andermans geld. De angst regeert ook nog wel bij aanbieders als het gaat om maatwerk. Mag het wel? Wat vindt de AFM ervan als ik dit zo doe?”

Een adviseur wil niet in die valkuil trappen

Kan een adviseur voldoende inschatten wat er nodig is om een explaindossier succesvol af te ronden?
“Dat is weleens moeilijk. Daarom zijn wij voorstander van meer ‘standaard maatwerk’. Met standaard maatwerk kan een adviseur goed werken. Als het gaat om echt klantspecifiek maatwerk, dan zie je dat adviseurs daar veel minder goed mee uit de voeten kunnen. Dat zijn dossiers waar heel veel tijd in gaat zitten, maar waar de uitkomst van tevoren niet vaststaat. Daar komt bij dat dezelfde klant een ander antwoord zou kunnen krijgen bij een andere acceptant of op een ander moment. Er zit heel veel subjectiviteit in.” 

Kun je maatwerk standaardiseren?
“Absoluut. Bij grote maatschappelijke vraagstukken is het mogelijk. Elke bank worstelt met het vraagstuk rondom de ouderen met hoge lasten. Elke bank zoekt een oplossing. Dan wordt het eenvoudiger om met z’n allen een kader te maken waarin we dat probleem oplossen. Daarna hoef je alleen per klant te toetsen of het bij die specifieke klant past. Nu doen we het nog andersom. Eerst kijken we op klantniveau of het verantwoord is en daarna moet het gepast worden in het kader. Dat is de verkeerde volgorde.”

Wat zijn de andere grote maatschappelijke vraagstukken op dit moment?
“Je hoeft geen standaard maatwerk te maken voor iemand die bijvoorbeeld 40 procent inkomen uit overwerk heeft. Of inkomen dat niet uit Nederland komt. Dat komt te weinig voor. Dat kan een bank goed zelf beoordelen. Maar de doorstromers van huur naar koop komen veelvuldig door, dat kun je redelijk goed objectiveren. Er zijn heel veel mensen die wel jarenlang duur kunnen huren, maar niet kunnen kopen. Hier kun je een omslagformule voor maken.

En in de ouderenmarkt hebben we wel de aankoop gereguleerd, maar voor oversluiten is er nog veel te weinig geregeld. Als je langjarig aantoonbaar 500 euro hebt betaald, dan kun je ook langjarig 300 euro betalen.”

Leidt gereguleerd maatwerk tot een nieuw risico op overkreditering?
“Ik denk dat maatwerk in principe niet als doel heeft om de hypotheeknormen te verruimen. Waar het probleem zit is dat onze huidige toetssystematiek niet meer van deze tijd is. De gedragscode hypothecaire voorzieningen is zo oud als Methusalem. Daar staan dingen in die niet meer kloppen, tegenstrijdigheden. Als we goed gaan kijken naar hoe de toetssystematiek in elkaar zit, dan is er ook minder maatwerk nodig.”

Weten ouderen inmiddels de weg naar de adviseur te vinden?
“We hebben er zelf al veel aandacht aan besteed. Maar het is een heel complexe regeling die is ontstaan. Mensen kunnen op 57-jarige leeftijd volgens de nieuwe normen ineens minder lenen. Aan de andere kant zijn er gepensioneerden die volgens het kader ineens bijna tien keer hun jaarinkomen kunnen lenen. Ik geloof niet dat we dat ooit bedoeld hebben. En een adviseur wil niet in die valkuil trappen.”

Harrie-Jan van Nunen spreekt ook op am:hypotheken, 27 september in de jaarbeurs in Utrecht. Het congres staat compleet in het teken van maatwerk. Andere sprekers zijn onder meer Wouter Schilperoort (Binnenlandse Zaken), Wim Flikweert (ING), Karin Polman (Florius) en Marcel Warnaar (Nibud). Kijk voor het volledige programma en alle andere sprekers op hypotheken.amweb.nl en meld je aan!

Reageer op dit artikel