nieuws

Goedhart: Tussenpersoon heeft geen belang bij omzetting krediet Interbank

Financiële planning 1714

Tussenpersonen zullen helemaal niet genegen zijn om hun klanten te helpen met een omzetting van hun doorlopend krediet bij Interbank naar een persoonlijke lening. Die verwachting spreekt Rob Goedhart, voorzitter van de Stichting Geldbelangen uit naar aanleiding van een strategiewijziging bij Crédit Agricole Consumer Finance Nederland (CA CF NL). Goedhart zet ook vraagtekens bij de vergoeding die Interbank wil gaan betalen aan klanten met een doorlopend krediet die eerder niet over konden stappen. 

Goedhart: Tussenpersoon heeft geen belang bij omzetting krediet Interbank

Goedhart stelde in 2016 samen met televisieprogramma Kassa de hoge rente aan de kaak die Interbank rekende bij doorlopend krediet. Hij kreeg het voor elkaar dat voor 100 à 150 consumenten het doorlopend krediet werd omgezet in een persoonlijke lening tegen een vaak lagere rente. Het leverde Goedhart een bemiddelverbod op van de AFM.

‘Nog duizenden anderen’

“Wij vonden het standpunt onbegrijpelijk, hadden geen financiële middelen er tegen in beroep te gaan maar hebben wel gehoord dat daarna – zonder ons toezicht – nog bij duizenden andere consumenten het doorlopend krediet is omgezet in een persoonlijke lening”, zo schrijft Goedhart in een statement op de site van Geldbelangen. “Deze consumenten kunnen dus blijkbaar naar een vorm van vergoeding fluiten (?)”

Omzetting persoonlijke lening

Goedhart heeft ook inhoudelijke bezwaren tegen de aankondiging van Interbank dat zij pro-actief met hulp van het intermediair een groot deel van haar klanten met een doorlopend krediet wil omzetten naar een persoonlijke lening. Daarnaast krijgen klanten die eerder hun doorlopend krediet niet konden oversluiten naar een ander kredietproduct een vergoeding van de kredietbank.

‘Wie gelooft er in sprookjes?’

Volgens Goedhart hebben tussenpersonen er helemaal geen belang bij om consumenten om te zetten van het dure doorlopende krediet naar een persoonlijke lening. “Als je je wendt tot je tussenpersoon – die dus waarschijnlijk al jaren provisie ontvangt voor dat krediet – en hij zou je helpen om te doen wat de bank wil (…) betekent het dat de tussenpersoon de volgende maand minder gaat verdienen aan je lening dan wanneer hij het huidige doorlopend krediet laat doorlopen. Denk je nou echt dat zo’n tussenpersoon gemotiveerd is om jou te helpen? Wie gelooft er in sprookjes? Zelfs meneer De Lassus, de hoogste (Franse) baas van CA-CF, heeft hier zijn twijfels bij.”

‘Vaag over vergoeding’

Vraagtekens zet Goedhart ook bij de vergoeding voor klanten die eerder al wilden overstappen van hun doorlopend krediet naar een persoonlijke lening maar dit niet konden.  “De bank doet heel vaag over de vergoeding”, aldus de voorzitter van de Stichting Geldbelangen. “Maatgevend zouden zijn de ‘doorgevoerde renteverhogingen’ en ‘de periode waarin je je lening niet kon oversluiten’. Blijkbaar vindt de bank dat – als je wel kon oversluiten – het je eigen schuld was dat je je niet onder het juk van de bank hebt uitgedraaid. Dus dan geen vergoeding.”

‘Ongeloofwaardig verhaal’

Goedhart vervolgt: “Maar welke renteverhogingen neemt de bank in aanmerking? Hoe stelt de bank de periode vast dat je de lening niet kon oversluiten? Je moet er dan maar op vertrouwen dat de bank en/of je tussenpersoon jou de juiste vergoeding aanbiedt. Nadat de bank je in de afgelopen jaren een oor heeft aangenaaid en je tussenpersoon er niets aan gedaan heeft is dit een volstrekt ongeloofwaardig verhaal.”

Reageer op dit artikel