nieuws

Amsterdamse woningmarkt ook internationaal hoog op de bubbellijst

Financiële planning 896

De Zwitserse bank UBS heeft de Amsterdamse woningmarkt op de vijfde plaats gezet van hun bubbelindex. Alleen Hong Kong, München, Toronto en Vancouver gaan de hoofdstad nog voor. De Global Real Estate Index van UBS weegt de huizenprijzen in een stad af tegen lokale economische factoren als inkomen en werkgelegenheid. Een score van boven 1,5 duidt op een bubbel. Amsterdam scoort 1,65.

Amsterdamse woningmarkt ook internationaal hoog op de bubbellijst

UBS definieert een vastgoedbubbel als een substantiële en voortdurend foutieve prijszetting van onroerend goed, waarbij het verband tussen de inkomens en de huizenprijzen steeds verder uiteenloopt. Een bubbel gaat volgens de bank meestal gepaard met een excessieve bouwproductie en onverantwoord leengedrag.

De top 5

  1. Hong Kong 2,03
  2. München 1,99
  3. Toronto 1,95
  4. Vancouver 1,92
  5. Amsterdam 1,65

Amsterdam is op de UBS-lijst inmiddels ook Londen (6) voorbij. De bankiers zoeken de verklaring voornamelijk in de politieke onzekerheid met de Brexit in het vooruitzicht. Desalniettemin scoort Londen nog steeds een 1,61 op de index. Een woningmarkt met een score tussen 0,5 en 1,5 is volgens UBS te hoog geprijsd, maar is nog geen bubbel. In die categorie vallen steden als Parijs (1,44), Tokyo (1,09) en New York (0,68). Volgens UBS kan een bubbel overigens alleen bewezen worden op het moment dat de bubbel knapt.

Reageer op dit artikel