nieuws

VEH en Consumentenbond verhogen druk op geldverstrekkers om boeterente

Financiële planning 1220

Geldverstrekkers die klanten voor 14 juli 2016 een te hoge boeterente hebben berekend voor het oversluiten van een hypotheek, zouden dat uit zichzelf moeten terugbetalen. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben geldverstrekkers per brief gesommeerd het voorbeeld van de Volksbank te volgen. De moedermaatschappij van SNS kondigde in mei al aan te veel betaalde boeterente vanaf 14 juli 2011 terug te betalen.

VEH en Consumentenbond verhogen druk op geldverstrekkers om boeterente

In 2017 publiceerde de AFM een leidraad hoe geldverstrekkers de boeterente moeten vaststellen van een oversluitende klant. Belangrijk is dat een bank nooit meer boeterente mag rekenen dan het financiële nadeel dat het lijdt. In veel gevallen was er echter wel meer gerekend. Consumenten die na 14 juli 2016 hun hypotheek oversloten, moesten gecompenseerd worden. Een aantal geldverstrekkers weigert oversluiters voor die datum ook te compenseren. VEH heeft Delta Lloyd Bank (NN) inmiddels gedagvaard.

De Volksbank schatte dat het in hun geval gaat om circa 20.000 klanten die gecompenseerd worden, verspreid over de labels SNS, RegioBank en BLG Wonen. De gemiddelde compensatie bedraagt per klant ongeveer 230 euro. ING wil ongeveer 7.000 klanten boeterente terugbetalen, maar volgens VEH zijn met die correctie niet alle zaken uit het verleden afgedaan.

Reageer op dit artikel